Tisíc šest set hektolitrů Zeleného piva stočili do sudů v pondělí sládci v brněnském pivovaru Starobrno. Spolu s třemi tisíci hektolitry, které putovaly do sudů minulý týden, je pivovarníci rozvezou po celé České republice. Milovníci piva si zelený speciál vychutnají sedmnáctého dubna.
Třináctistupňový nápoj se vyrábí z vody, moravského ječného sladu, žateckého chmele a chmelového extraktu. „Vařili jsme ho tradičním způsobem na dva rmuty už v únoru. Při varu do něj vrchní sládek a ředitel pivovaru Milan Schramm přidal výluh obsahující několik druhů bylin,“ informovala mluvčí pivovaru Kateřina Beute.
Po přidání kvasnic pivo po dobu osmi dnů kvasilo a poté několik týdnů zrálo při teplotě jednoho stupně Celsia. Nakonec se přefiltrovalo a přidal se do něj likér. „Nápoj vymyslel a poprvé v roce 2006 uvařil jeho tehdejší vrchní sládek a ředitel Petr Hauskrecht. Tenkrát do hospod putovalo osmdesát hektolitrů speciálu,“ podotkla Beute.
Na Zelené pivo se letos chystá například Jaroslav Hanzelka. „Je to krásná tradice. Navíc bude podle předpovědí pěkně, takže se těším, až si ho vychutnám na nějaké zahrádce,“ řekl Brňan.
Seznam provozoven, které letos budou čepovat Zelené pivo, najdou lidé na stránkách www.zelenepivo.cz.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.