Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Soud zrušil milionové pokuty pro mobilní operátory

Krajský soud v Brně už poněkolikáté zrušil milionové pokuty, které udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) mobilním operátorům T-Mobile a Vodafone. Letitý spor se vrací na antimonopolní úřad. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu soudu.

Krajský soud v Brně už poněkolikáté zrušil milionové pokuty, které udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) mobilním operátorům T-Mobile a Vodafone. Letitý spor se vrací na antimonopolní úřad. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu soudu.

Český Mobil (dnes Vodafone) měl podle verdiktu ÚOHS z roku 2004 zaplatit původně 4,5 milionu a T-Mobile 12 milionů.

Krajský soud se případem zabýval už několikrát a pokuty opakovaně rušil. Za zakázané dohody vyměřil ÚOHS před lety ve dvou správních řízeních pokuty v souhrnné výši 44 milionů korun.

Celkem 22 milionů korun musel zaplatit Eurotel (dnes Telefónica), 12 milionů T-Mobile a deset milionů korun Český Mobil, předchůdce Vodafone. Firmy pokuty zaplatily, ÚOHS jim je podle svého dřívějšího vyjádření následně vrátil.

Soud nejdříve sankce rušil pro údajnou nicotnost. Tvrdil, že ÚOHS nemá pravomoc případ zkoumat. Podle soudu byl oprávněn zkoumat smlouvy o propojení Český telekomunikační úřad, a nikoliv ÚOHS. Tento verdikt Nejvyšší správní soud následně zrušil. Mezi oběma soudy se případ pohyboval ještě několikrát.

Druhý související případ týkající se dnešní Telefóniky a Vodafonu je podle dostupných informací nyní na Krajském soudu v Brně.

Čeští mobilní operátoři před lety propojovali své sítě vždy pouze dvě mezi sebou, a ne prostřednictvím třetího operátora. To prý poškodilo zákazníky, kartelové dohody podle ÚOHS uměle zvýšily ceny přenosu telefonního signálu.

Zdroj: ČTK

Štítky Krajský soud, T-Mobile, Vodafone, operátor, pokuty, zrušení, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, spor, antimonopolní úřad, mobilní operátor, Krajský soud v Brně, Telefónica, Eurotel, Nejvyšší správní soud České republiky, Český telekomunikační úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zrušil milionové pokuty pro mobilní operátory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.