Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Šampionem Pivexu se stal jedenáctistupňový Kozel

V předvečer potravinářského veletrhu Salima se v Brně uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků soutěže o Zlatý pohár Pivex – pivo roku 2014. Titul šampiona získal v pondělí Velkopopovický Kozel 11.

Stejné pivo vyhrálo i kategorii jedenáctek a světlých ležáků. Na trůnu tak vystřídal přerovského Zubra, který v této soutěži kraloval v posledních letech.

Zubr tentokrát vyhrál jen kategorii tmavých piv. Nejlepší kolekci má podle hodnocení odborné poroty Pivovar Litovel, který vyhrál i kategorii nealkoholických míchaných piv.

Dařilo se i značce Zlatopramen. Kategorii nízkoalkoholických míchaných piv vyhrál Radler grapefruit, Zlatopramen má i nejlepší nealko pivo.

V kategorii světlých výčepních piv vyhrály dvě značky - Holba Classic a Starobrno Tradiční. Do dvoukolového klání bylo tentokrát přihlášeno jednapadesát značek piv z patnácti českých pivovarů.

V kategorii minipivovarů zvítězil světlý ležák z Koutu na Šumavě a Purkmistr - tmavý ležák z Pivovarského dvora Plzeň.

Letošní novinkou bylo vyhlašování kategorie sudových piv, jejichž kvalitu hodnotili degustátoři přímo na brněnském výstavišti. Nejlepším světlým výčepním pivem je desítka z Krušovic, kategorii světlých ležáků vyhrálo Starobrno Medium. „Ocenění si velmi vážíme. Jsou dokladem toho, že starobrněnská piva vaříme poctivě, kvalitně a s tím správným moravským fortelem,“ okomentoval vrchní sládek a ředitel pivovaru Milan Schramm.

Výrobci podle organizátorů vítají novou soutěž především proto, že se v posledních letech výrazně změnil poměr spotřeby sudových piv ve prospěch lahvových.

Hlavními hodnotícími kritérii obou soutěží jsou chuť, plnost, vůně, říz a hořkost piv.

Štítky Brno, Pivex, soutěž, pivo, pivovary, Starobrno, zprávy, 2014, Zlatopramen, Pivovar Litovel, Plzeň, Kout na Šumavě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šampionem Pivexu se stal jedenáctistupňový Kozel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.