Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Robert Šlachta - lovec gaunerů je jihomoravák

Šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu plukovníka Roberta Šlachtu (42) v médiích přehlédnete jen těžko. Výrazný vzhled, zarostlá tvář a zarputilý výraz na sebe přitahují pozornost médií i diváků a čtenářů. Dozvědět se něco o tomto muži není vůbec snadné - Policie střeží jeho osobní údaje jako oko v hlavě. Není se co divit, tento muž šlape na kuří oka spoustě vlivných lidí se špatným svědomím.

Osobní informace o Šlachtovi v žádných médií nenaleznete. Víme, že je mu 42 let, že je svobodný a žije na policejní ubytovně v Praze... a to je vše. Útvar pro odhalování organizovného zločinu (dále jen ÚOOZ) je natolik exponovaná složka policie, že její šéf svým působením dnes a denně riskuje to, že se stane nepohodlným pro cíle své práce a riskuje tak nejen své zdraví, ale také zdraví rodiny a blízkých. Jak uvedl v rozhovoru pro policejní časopis, musí také hlásit cokoli si koupí nad 100 tisíc korun a při bezpečnostních prověrkách byla zkoumána veškerá jeho minulost a přítomnost včetně bankovních kont.

Policajt z Pohořelic

Důvod, proč zajímá Brněnskou Drbnu je ten, že je jihomoravák. Narodil se nejspíše v Boskovicích, protože zde studoval střední zemědělskou školu. Po jejím ukončení vstoupil do řad policie a sloužil jako řadový policista na služebně v Pohořelicích, kde sloužil dva roky do roku 1992. V této době se také pustil do studia sociální pedagogiky na Masarykově univerzitě v Brně. Tento obor zdánlivě nemá s policejní prací příliš společného, ale v budoucnosti rozhodně Šlachta využil, co na fakultě vystudoval.

V roce 1992 se Šlachta přesunul k Zásahová jednotce Policie ČR Správy jihomoravského kraje. Tento postup byl logickým vyústěním Šlachtovy cílevědomosti a prokázaných schopností. V roce 1995 pak Robert Šlachta působil jako řadový policista v jednotce brněnské expozitury ÚOOZ. Po třech letech práce v tomto útvaru povýšil na místo vedoucího oddělení zpracovávajícího drogovou trestnou činnost. Právě při práci na kauzách týkajících se drog se Šlachtovi podařilo uplatnit své vzdělání a zřejmě na své nadřízené zapůsobil, protože se v roce 2002 stal vedoucím Národní protidrogové centrály expozitury Brno.

Přes drogy k vyšetřovatelům

Pozice u Národní protidrogové centrály se stala poslední brněnskou štací; v roce 2004 se Robert Šlachta přestěhoval do Prahy a nastoupil u NPC jako zástupce ředitele pro výkon a trestní řízení. Z místa zástupce ředitele na protidrogové centrále se pak na doporučení komise a příspění náměstka ministra vnitra Jiřího Houby přesunul na Úřad kriminální policie a vyšetřování, kde se opět stal zástupcem ředitele.

Šlachta se stal v roce 2007 velitelem roku Policie ČR. V odůvodnění tohoto ocenění bylo uvedeno: "Šlachta prokázal své přednosti, spočívající zejména v dokonalé znalosti kriminálního prostředí a v následné aplikaci nových metod práce, které postupně přebírá jako výsledek tzv. nejlepší praxe celá PČR." Robert Šlachta se vždy mohl opřít o loajalitu svých podřízených a tento stav také zřejmě stojí za jeho úspěšným kariérním postupem.

V roce 2008 pak Robert Šlachta nahradil na pozici ředitele ÚOOZ mediálně známého Jana Kubiceho. Tento útvar vede až do dneška, ale pět let strávených na této pozici rozhodně nebyla procházka růžovým sadem. Vysoce exponovaná funkce zákonitě přitahuje pozornost politiků a vlivných osob. Personální obsazení postu ředitele ÚOOZ může výrazně ovlivnit způsob a úspěšnost vyšetřování těch nejvýznamějších kauz v České republice a Šlachta tak čelil mnohým snahám o odvolání. Nejvýrazněji se tato snaha projevila v roce 2009, kdy se Martin Pecina, ministr vnitra Fischerovy úřednické vlády, snažil Šlachtu odvolat. Pecina však v následných parlamentních volbách spolu s ČSSD neuspěl a ředitel ÚOOZ tak zůstal ušetřen. Jak se bude tento vztah vyvíjet nyní, kdy se Pecina znovu stává "úřednickým" ministrem se můžeme jen dohadovat.

Ministr vnitra Radek John v roce 2010 uvažoval o jmenování Šlachty jako svého náměstka pro trestní řízení, ale nakonec k tomuto kroku nedošlo.

Obvinění z varování známého

V roce 2011 přišla zatím jediná kauza, která přímo ohrožovala Roberta Šlachtu. Byl podezírán z toho, že varoval svého podřízeného Mariana Hanáka, který pod ním sloužil na ÚOOZ jako detektiv, že bude zatčen a ten tak měl šanci uprchnout. Kauza se týkala nelegálního kšeftování se šrotem na Zlínsku. Šlachta obvinění zásadně odmítl a označil je za snahu o jeho diskreditaci. "Je to absolutní hloupost. To podání bylo anonymní a spojovalo mě s lidmi, které ani neznám," řekl Šlachta.

Znovu ve středu pozornosti

V současnosti je Šlachtův útvar znovu ve středu pozornosti, protože je hlavním strůjcem zatčení šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase, velitelů z vojenského zpravodajství a poslanců Tluchoře, Fuksy a Šnajdra. Politiky a médii je obviňován z účelovéhu užití prostředků síly pro větší efekt zásahu. Tímto způsobem se ÚOOZ údajně stává zásadní silou ovlivňující účelově českou politiku. Soudy v této kauze již nechám na čtenáři, jistotou však je, že má Robert Šlachta spíše víc zastánců než odpůrců a jeho práce na ÚOOZ je celkově hodnocena velice kladně.

Štítky Rober Šlachta, ÚOOZ, životopis, Robert Šlachta, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, policie, Martin Pecina, Policie České republiky, Praha, ministr vnitra, Národní protidrogová centrála, Petr Nečas, Radek John

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Robert Šlachta - lovec gaunerů je jihomoravák  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.