Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Radnice chce zpřístupnit Kraví horu pro všechny, zahrádkáři jsou proti

Už několik měsíců je jedním z hlavních témat v brněnské Masarykově čtvrti osud zahrádkářských kolonií na Kraví hoře. Vedení radnice Brno-střed chce zdejší park rozšířit pro veřejnost, zahrádkáři ale o své kolonie nechtějí přijít.

Ty zde postupně vznikaly po druhé světové válce a někteří ze starousedlíků ve svých zahrádkách hospodaří už více než půlstoletí. Pozemky jsou ovšem v majetku města a to v územním plánu počítá v této lokalitě s rozšířením ploch pro sport a rekreaci. „Zahrádkářské kolonie na Kraví hoře se postupně otevřou veřejnosti, počítáme i s rozšířením parku a s opravami hřišť a sportovišť. První možností byl poslední prázdninový víkend, kdy se zde konal den otevřených dveří, následovat by měly další akce,“  řekl dnes starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka.

Podle něj se místní radnice postará o opravy cest kolem kolonií a těch, které vedou přes jejich území, aby mohly být využívány všemi návštěvníky této vyhledávané lokality.

Existuje také záměr na rozšíření parku v místech, kde nejsou zahrádky, například nad Gymnáziem Matyáše Lercha. Budou probíhat rovněž jednání s Vysokým učením technickým o budoucnosti jejich areálu na Kraví hoře a také s městem Brnem o rekultivaci lokality bývalé vyhořelé jídelny Vojenské akademie u Žižkovy ulice.

Jednání s druhou největší vysokou technickou školou u nás o případném odkupu jejího areálu do majetku města ale zřejmě nebudou jednoduchá, protože na Kraví hoře dnes působí několik desítek firem, od kterých má VUT nezanedbatelný příjem z pronájmů.

„Z úrovně radnice bude také opraveno jezírko na začátku parku ze strany konečné zastávky tramvaje na náměstí Míru, dvě místní sportoviště a dovybaveno stávající dětské hřiště. Jedno nové dětské hřiště by mělo ještě přibýt,“ doplnil výčet plánovaných akcí starosta Šťástka.

Rozšíření parku na Kraví hoře ale není po vůli vedle zahrádkářů ani zdejšímu Občanskému sdružení Masarykova čtvrť. Svůj nesouhlas s plány radnice už vyjádřilo i na zasedání brněnského zastupitelstva při projednávání změny stávajícího územního plánu.

„Pro mě i pro ostatní kolem by to byla velká rána, kdybychom o ty naše zahrádky přišli. Je to pro nás, dnes už vesměs důchodce, místo odpočinku, relaxace, ale i setkávání, popovídání si. Co nám na stará kolena ještě zbývá,“ svěřila se Karla Svozilová, která tu pěstuje jahody, rajčata, papriky a má zde několik stromů meruněk a jabloní už třicet let.

Také připravovaný nový územní plán města, který má nahradit ten stávající z roku 1994, ale počítá s tím, že na Kraví hoře k rozšíření parku postupně dojde. Do jaké míry budou zachovány zdejší zahrádky, je ale v tuto chvíli ve hvězdách.

Za prvé nejsou v rozpočtu města ani městské části v současné ekonomické situaci na nějakou rozsáhlou úpravu a rozšíření parku peníze, za druhé nový územní plán má zpoždění a je v tuto chvíli v podstatě „u ledu“, protože zatím nebyly schváleny ani Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje, od kterých se finální podoba brněnského územního plánu bude odvíjet.

Štítky Kraví hora, park, Brno, zahrádkáři, radnice, Brno-střed, územní plán, Libor Šťástka, druhá světová válka, Vysoké učení technické v Brně, Matyáš Lerch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice chce zpřístupnit Kraví horu pro všechny, zahrádkáři jsou proti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.