Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přehradu čeká jarní úklid i lepší služby

Příroda se pomalu probouzí ze zimního spánku a s příchodem jara je potřeba udělat pořádek i v přírodě. Povodí Moravy se rozhodlo vyčistit okolí řeky Svratky a Brněnské přehrady.

Jako již tradičně její pracovníci odklidí z hladiny nánosy dříví a další nečistoty, které do nádrže přinesla přes zimu řeka Svratka.Do úklidu zaměřeného na vyčištění břehů se přihlásilo na web Povodí Moravy už přes tisíc dobrovolníků. Akce s názvem „My pro vodu – voda pro nás“ se uskuteční tuto a následující sobotu – 28. března a 4. dubna.

První brigáda proběhla už minulou sobotu 21. března. „Na téměř dvoukilometrovém úseku od zoologické zahrady po Brněnskou přehradu jsme nasbírali patnáct pytlů, tedy skoro půl tuny odpadu“, sdělil generální ředitel Povodí MoravyJan Hodovský.
Vlastní úklid břehů podél přehrady bude probíhat na 57 místech, jejichž seznam, termíny a konkrétní úseky jsou zveřejněny na stránkách www.pmo.cz, kde jsou zveřejněny i mapy jednotlivých úseků. Všem dobrovolníkům zajistí zaměstnanci Povodí Moravy pracovní pomůcky, drobné občerstvení a odvezou nasbíraný odpad.

Loňský premiérový ročník byl velmi úspěšný. „Do čištění břehů se zapojilo téměř 1300 dobrovolníků a ve spolupráci s našimi zaměstnanci posbírali více než 24 tun odpadků a vyčistili břehy řek v naší správě v celkové délce 211 kilometrů,“ vyčíslil akci v minulém roce Hodovský.

Brněnská přehrada se zároveň připravuje na novou turistickou sezonu. Ve čtyřech lokalitách – Rakovec, Sokolské koupaliště, Kozí horka a Rokle – dělníci budují nové zázemí pro rekreanty. Přibudou sociální zařízení, sprchy, dětská hřiště a další prvky pro sportovní vyžití.

Samotná hlavní sezona na přehradě odstartuje slavnostním defilé lodní flotily v bystrckém přístavišti v sobotu 18. dubna.

 

Štítky přehrada, úklid, Brněnská přehrada, Povodí Moravy (státní podnik), Svratka, odpad, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přehradu čeká jarní úklid i lepší služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.