Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plány pro výpadek proudu jsou příliš obecné, ukázalo cvičení

Čtvrteční rozsáhlé cvičení v Jihomoravském kraji ukázalo, že krizové plány pro velký výpadek elektrické energie jsou příliš obecné. Potřebují dopracovat na nižší úrovně, řekl novinářům hejtman Michal Hašek (ČSSD). Do cvičení se zapojily stovky hasičů, policistů, zdravotníků a členů krizových štábů. Obyvatel kraje se bezprostředně nedotklo. Hašek navrhne, aby se podobná cvičení zopakovala ve všech krajích Česka.

Problém by při skutečném takzvaném blackoutu představovala komunikace mezi jednotlivými složkami záchranného systému, krizovými štáby a dalšími institucemi, naznačilo cvičení. Výpadek elektřiny by totiž mohl narušit fungování telefonů a internetu. Je nutné zajistit radioprovoz, uvedl Hašek. I bez proudu by fungovaly také drážní telefony na kličku, které spojují jednotlivá nádraží.

Energetici by v případě reálného výpadku usilovali o postupné zajištění náhradních dodávek takzvaným ostrovním provozem. Elektřinou by tak zásobovali jen nejpotřebnější instituce. Ze zdrojů přímo v regionu mohou energetici zajistit přibližně pětinu běžného odběru. "Jsme schopni pokrýt nemocnice, školy, některé objekty, které nesnesou delší výpadek," uvedl Pavel Čada ze společnosti E.ON.

Celkem se do cvičení zapojilo 63 různých institucí, od složek integrovaného záchranného systému přes dopravce a zdravotnická zařízení až k dodavatelům vody a energií. Hasiči si vyzkoušeli například vyproštění lidí z výtahu. Právě zaseklé výtahy představují typickou náplň práce hasičského sboru při skutečném výpadku proudu.

Při skutečném rozsáhlém výpadku elektřiny by hasiči nejspíš museli vyjíždět také k mnoha požárům vyvolaným použitím otevřeného ohně při vaření, svícení a topení. Navíc by se museli potýkat s nefunkčními hydranty a ulicemi ucpanými auty kvůli nefunkčním semaforům. Podle jihomoravského ředitele hasičského sboru Jiřího Pelikána by první den blackoutu znamenal nejméně 500 zásahů v kraji.

Úplný výpadek proudu by vyvolal celý řetěz dalších krizových situací. Vlaky by zůstaly stát v polích. Objevily by se potíže s distribucí a prodejem zboží všeho druhu. Hašek vyzval k úvahám o modernizaci legislativy. Problém podle něj spočívá třeba v tom, že krizový štáb nemůže bez souhlasu ústředních orgánů využít pohotovostní zásoby uložené v kraji, například dieselové agregáty a pohonné hmoty.

Zdroj: ČTK

Štítky Michal Hašek, krizový štáb, ČSSD, Česko, Jihomoravský kraj, Jiří Pelikán, E.ON

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plány pro výpadek proudu jsou příliš obecné, ukázalo cvičení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.