Čtrnáct šéfkuchařů jihomoravských restaurací představí svá menu na třetím ročníku Špilberk Food Festivalu. Na návštěvníky čeká od pátku do neděle na terasách a nádvořích hradu také doprovodný program.
Lidé se mohou těšit na masové speciality, ale i dezerty. Restauratéři jim k pokrmům zároveň doporučí vhodné víno. „Návštěvníci si pochoutky kupují za festivalovou měnu, která se jmenuje florény. Ty dostanou spolu se vstupenkou a na místě si mohou dokoupit další,“ řekla mluvčí akce Jana Leitnerová.
V doprovodném programu na Brňany čeká v sobotu například show Zdeňka Pohlreicha, v pátek o půl osmé večer se mohou těšit i na sabráž. „Jde o metodu otvírání lahví piva pomocí šavle. Otevírání lahve Starobrno Reserva 2013 se ujme trojnásobný mistr světa v této disciplíně Kamil Prokeš, který ji dokáže otevřít i dezertním talířem, popelníkem nebo sekyrkou,“ uvedla mluvčí Starobrna Kateřina Beute. Pivovar je už potřetí partnerem festivalu.
Prokeš bude lahev piva šavlí otevírat poprvé na veřejnosti. „Rozdíl mezi pivem a vínem je v tlaku uvnitř lahve. U sektu je dvakrát větší než v pneumatice auta, tedy kolem čtyř atmosfér, v pivu je to pětkrát méně,“ vysvětlil Prokeš. Doplnil, že sabráž může na pivu udělat, protože sklo lahve je slabší než u sektu.
Po celý víkend na zájemce čeká také kulinářské studio. „Návštěvníci budou vařit přímo na pódiu a mohou se setkat i s Petrem Koukolíčkem nebo Daliborem Navrátilem,“ sdělila Leitnerová.
Vstupenka na páteční program stojí 1 550 korun, za víkendový lístek zaplatí lidé o tisíc korun méně. „Zájemci vstupenky seženou na předprodejních místech nebo přímo u vstupu,“ informovala Leitnerová.
Brňané se na festival dostanou kyvadlovou dopravou od Hotelu Slavia. „Pojede mikrobus označený logem akce,“ dodala Leitnerová.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.