Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na hradě Špilberku se sešli gurmáni

Ústřice z Francie, mini burgery nebo kachnu se zelím si o víkendu vychutnaly na nádvořích brněnského hradu Špilberk stovky lidí. Konal se tam třetí ročník Špilberk Food Festivalu.

Okusit speciality přišla například studentka Kristýna Michalová. „Dala jsem si několik rybích pokrmů, ještě bych chtěla ochutnat nějaký dezert. Líbí se mi, že ke každému jídlu restauratéři nabízí vína, nicméně jsem vyzkoušela jen některá,“ sdělila Brňanka.

Kromě jídel od šéfkuchařů ze čtrnácti jihomoravských restaurací mohli lidé ochutnat také různé druhy vína nebo pivo Starobrno. Pořadatelé nachystali také doprovodný program. „V pátek a neděli například vařil držitel michelinské hvězdy Stefan Ciotti, v sobotu zase Zdeněk Pohlreich,“ řekla mluvčí festivalu Jana Leitnerová.

Na kuchaře známého z televize Prima se přišel podívat například Ondřej Tomek. „Mám rád jeho pořady a ani jeho sobotní show mě nezklamala. Byl vtipný a připravené jídlo vypadalo lákavě,“ zhodnotil Brňan.

Návštěvníci také viděli dva druhy otevírání lahve šavlí. V prvním případě Janko Martinkovič odsekl šavlí špunt lahve šampaňského, v druhém otevřel lahev piva Starobrno Reserva Kamil Prokeš. „Rozdíl mezi pivem a vínem je v tlaku uvnitř lahve. U sektu je dvakrát větší než v pneumatice auta, tedy kolem čtyř atmosfér, v pivu je to pětkrát méně. Sabráž na pivu jde udělat proto, že sklo lahve je slabší než u sektu,“ vysvětlil Prokeš.

 

 

Autoři

Štítky Špilberk, food, festival, jídlo, Starobrno, sabráž, sabrage, florén, pohlreich, zdeněk, vaření, zprávy, brno, 2014, víno, pivo, kachna, hlávkové zelí, restaurace, dezert, pokrm, sekt, Brněnský hrad, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradě Špilberku se sešli gurmáni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.