Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Magistrát definitivně zamítnul žádost o občanku s cedníkem

Brněnský magistrát dnes novinářům rozeslal oficiální stanovisko k zamítnutí žádosti Lukáše Nového o vydání občanského průkazu s fotografií, kde má cedník na hlavě.

 

 

Vyjádření magistrátu

"Ačkoliv Magistrát města Brna v rámci dobré správy vyhotovil dne 26. 7. 2013 občanský průkaz bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti na 1 měsíc s fotografií zobrazující občana s netradiční pokrývkou hlavy – cedníkem, občanský průkaz se strojově čitelnými údaji s dobou platnosti na deset let již na doporučení Ministerstva vnitra ČR ze dne 5. 8. 2013 nevydal.

Ministerstvo vnitra ČR své zamítavé stanovisko odůvodnilo tím, že Pastafariáni – Církev létajícího špagetového monstra, na kterou se dotyčný občan odvolával, není v České republice registrována. Z uvedeného důvodu není možné dle názoru MV ČR žádosti o vydání osobního dokladu (občanského průkazu nebo cestovního pasu) s takovou pokrývkou hlavy (cedníkem) vyhovět."

Z vyjádření vyplývá, že úřady cítí náboženské důvody pořízení fotografie s cedníkem za zavádějící a to zejména kvůli podstatě pastafariánské církve jako neregistrované, recesistické organizace.

"S rozhodnutím Magistrátu se teprve podrobně seznamuji, nicméně již dříve jsem avizoval, že se rozhodně nesmířím se zamítavým stanoviskem a proti rozhodnutí se odvolám," řekl Lukáš Nový na adresu aktuálního zamítnutí žádosti.

"Smyslem celé maškarády tedy je snaha tuto diskriminaci narovnat: buď jednoduše zakázat pokrývku hlavy na průkazech bez výjimky a nebo ji povolit v případě splnění podmínek neztížené identifikace. Nároky na náboženské důvody musí být z této i jiných zákonných norem vypuštěny, do té doby si na sekulární stát stále jenom hrajeme," dodal Nový.

Lukáš Nový skutečně přiznává, že celá záležitost je absurdní šaškárnou, kterou však deklaruje jako oprávněný způsob boje proti absurditě zákona.

ČTĚTE VÍCE První český pastafarián - Málo lidí to chápe správně

Štítky pastafarian, cedník, občanský průkaz, magistrát, Brno, Lukáš Novy, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Magistrát definitivně zamítnul žádost o občanku s cedníkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.