Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

K soudu se vrací pětimilionová pokuta pro Student Agency

Nejvyšší správní soud (NSS) vrátil do hry pětimilionovou pokutu pro brněnského dopravce STUDENT AGENCY. Firmě ji před dvěma lety za údajné zneužití dominantního postavení na autobusové lince Praha-Brno uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Pokutu loni zrušil Krajský soud v Brně, NSS mu případ dnes vrátil k dalšímu řízení. Vyplývá to z informací na úřední desce soudu, odůvodnění soud nezveřejnil.   

Klíčovou otázkou celého případu bylo dosud vymezení trhu. Rozhodnutí ÚOHS stálo na tvrzení, že v době deliktu existoval na lince samostatný trh autobusové dopravy a vlaková doprava tvořila trh odlišný. Krajský soud v Brně tento argument loni odmítl a dal za pravdu Student Agency. 

"Ve vztahu k této trase (Praha-Brno a zpět) žádný z důkazů, který byl provedený, nevyloučil, že cestující mohou reálně volit mezi autobusem a vlakem. Žádný důkaz také nevyloučil, že autobus i vlak jsou pro cestující běžnou, v zásadě srovnatelnou alternativou," uvedl loni při vyhlášení rozsudku soudce Krajského soudu David Raus. Připustil, že ze strany Student Agency šlo o agresivní praktiku, ale vzhledem k tomu, že firma neměla dominantní postavení, bylo to jednání dovolené a konkurenční. Jak se ke sporné otázce postavil Nejvyšší správní soud, není jasné, dnes zveřejnil pouze verdikt, odůvodnění musí zveřejnit do 30 dnů.

ÚOHS Student Agency původně uložil sankci 6,185 milionu korun, pak ji snížil zhruba o milion. Úřad tvrdil, že firma od začátku prosince 2007 do začátku března 2008 zneužívala svého dominantního postavení. Snížila ceny kreditových jízdenek za jednosměrnou přepravu na 50 korun, později zavedla cenu 95 korun. Podle ÚOHS bylo cílem tohoto jednání vyloučit z trhu
konkurenční dopravní společnost Asiana. 

Úřad zdůrazňoval, že nepokutoval Student Agency za nízké ceny, nýbrž za jejich cílené použití k vytlačení jiného soutěžitele z trhu.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, Student Agency, pokuta, soud, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Nejvyšší správní soud České republiky, Krajský soud v Brně, Asiana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K soudu se vrací pětimilionová pokuta pro Student Agency  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.