Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Amazonu se z Černovické terasy nechce

Americká firma Amazon stále počítá se stavbou logistického skladu v Brně v průmyslové zóně Černovická terasa. Developer CTP usiluje o to, aby 15. dubna schválilo zastupitelstvo Brna aktualizaci územního plánu, která se minulý týden stala důvodem, proč zastupitelé ODS pro Amazon ruce nezvedli.

Mimo hru by tak mohla být nabídka Jihomoravského kraje na pozemky u letiště. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) to nyní nechce komentovat. Lokalitu u letiště dnes podpořila brněnská koaliční ODS. Podle ní ji nezavrhuje ani Amazon.

"Amazon od konce posledního zastupitelstva potvrdil, že si Černovickou terasu vybral velmi pečlivě a připravuje zde projekt společně s námi od poloviny roku 2013. Nechce proto nyní měnit lokalitu pro umístění skladu," uvedl dopoledne ředitel CTP Remon Vos, který potvrdil, že nadále bude pokračovat jednání developera, Amazonu a Brna. Distribuční hala by měla nabídnout nejméně 1500 pracovních míst.

Kromě zelených nebyla žádná strana proti

K dalšímu jednání vede společnost skutečnost, že kromě zelených žádná ze stran nehlasovala proti a že je prý možné se vypořádat i s připomínkami ODS, které se naposledy týkaly právě aktualizace územního plánu. Ten nyní nedovoluje stavět v dotčené lokalitě logistické sklady.

CTP a Amazon přestaly tlačit na co nejrychlejší schválení smlouvy, díky níž CTP získá pozemky pro stavbu. "Dnes ráno jsme jednali osobně nebo po telefonu společně se zástupci vedení města i Amazonu a potvrdili jsme si, že pokračujeme v projektu, i když je pravděpodobné, že změna územního plánu se stihne udělat až na květnovém zastupitelstvu," informoval regionální ředitel CTP Tomáš Budař. Amazon už proto nyní počítá s tím, že sklad otevře až v příštím roce. "Pokračujeme ve změně územního plánu podle harmonogramu a jsem rád, že se vracíme k jednacímu stolu," uvedl po dnešním jednání rady města primátor Roman Onderka (ČSSD).

U letiště Amazon stavět nechtěl a nechce

Pozemky u letiště si Amazon podle CTP nezvolil ani do užšího výběru. "Na trhu jsou již mnoho let a zatím se tam žádnému developerovi nepodařilo nic postavit. Myslím si, že existuje dlouhodobá nájemní smlouva se společností Brno Airport Logistic Park (BALP), která před lety vyhrála tendr, neznám však detaily. Amazon zjevně preferuje pozemky na Černovické terase, jinak by se zástupci dohodli s krajem nebo společností BALP. Pokud by se CTP, Amazon a Brno nedohodli, udělá Amazon nové výběrové řízení a znovu bude zvažovat všechny lokality," uvedl Vos.

Podle ODS ale developer poskytuje nepřesné informace. "Uvádí-li, že Amazon nemá o lokalitu u brněnského letiště zájem, nekoresponduje to s vyjádřením Raimunda Paetzmanna z Amazonu, který při dnešním jednání, potvrdil, že Amazon tuto lokalitu jako jednu z pěti možných zvažuje," uvedl v tiskové zprávě předseda klubu zastupitelů ODS Libor Šťástka. ODS pokládá lokalitu u letiště za vhodnější. Neznamenala by takovou dopravní zátěž pro čtvrti na jihu Brna a stavba je v souladu s územním plánem. 

Nejasná vlastnická struktura společnosti se stavebním povolením

Plochu u letiště provázelo několik nejasností. Kraj ji nabízel jako místo, které má platné územní rozhodnutí z roku 2007 i následné stavební povolení na logistickou halu. Hašek však odmítal upřesnit, pro jaký projekt toto povolení existuje a zda by mohl Amazonu vyhovovat. Nejasná je i vlastnická struktura společnost BALP, řetězec vlastníků sahá až na Kypr. Hašek slíbil tento týden uspořádat tiskovou konferenci, na níž společnost vlastnickou strukturu rozkryje.

Amazon slibuje v Brně investici zhruba za 2,7 miliardy korun. CTP už se zavázala, že vykoupí pozemky pro dálniční sjezd přímo do průmyslové zóny, který ulehčí přilehlým městským částem a které trpí nadměrnou dopravou.

Zdroj ČTK

Štítky amazon, Brno, schválení, zastupitelstvo, primátor, Onderka, zprávy, Hašek, hejtman, CTP, letiště, Černovická terasa, Amazon.com, ODS, územní plán, pozemek, Michal Hašek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Amazonu se z Černovické terasy nechce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.