Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Vysočině našli minulý týden dvě stovky zubožených psů. Nyní jim pomáhají i útulky na jižní Moravě

Přes 200 týraných psů malých plemen a jejich kříženců odebrali minulý týden veterináři z množírny v Kamenici nad Lipou na Vysočině. Pejsci byli drženi v katastrofálních podmínkách, těsnili se v malých klecích v místnosti nasáklé močí a výkaly. Špinavá a nemocná zvířátka následně putovala do více než deseti útulků po republice, v několika případech i na jižní Moravu.

Na sociálních sítích se okamžitě rozjelo několik kampaní na jejich pomoc. V těchto dnech již běží sbírka na  pomoc útulkům a zařízením, které se o pejsky starají, a to především na facebookové události Sbírka pro zachráněné psy z množírny. Lidé zde mohou poslat peníze na transparentní účty útulků, jež mají "Kameňáčky" v péči.

Pomáhají i jihomoravské útulky a veterinární zařízení

Sedm fenek a tři pejsky si do ošetření převzala například brněnská veterinární klinika ANIMED. „Každý pejsek byl klinicky vyšetřen a bylo mu provedeno vyšetření krve. Nejčastěji měli pejsci problémy s očima, se zuby a také kožní potíže," uvedla veterinární lékařka Jitka Pfeifrová z kliniky ANIMED.

V současnosti jsou pejsci po ošetření v péči útulku Dejte nám šanci v Bukovince, kde si postupně si tak zvykají na nový život.

Dohromady 16 pejsků ve velmi špatném stavu z množírny v Kamenici se ujal také útulek Dočasky.cz z Lanžhotě. „Pejskové budou aktuálně potřebovat především veterinární vyšetření a léčbu, musíme je dá dohromady, k adopci proto budou až po všech potřebných úkonech za několik týdnů," uvádí na svých stránkách. 

Jak pomoci? 

Kompletní seznam zařízení, které se starají o pejsky z Kamenice najdete na facebookové události Sbírka pro zachráněné psy z množírny, kde najdete i čísla na transparentní účet. Konkrétní příběhy jednotlivých pejsků a návod, jak jim pomoci, můžete najít i na facebokových stránkách Dočasky.cz a Dejte nám šanci.



Podporou útulků, pejsků z kamenické množírny nevyjímaje, se dlouhodobě zabývá také internetový obchod Psí hvězda. Na jejich webových stránkách můžete například vybrat konkrétní útulek a rovnou zakoupit potřebné krmivo či vybavení pro jeho pejsky.



To nejlepší, co však do budoucna můžete pro snížení utrpení dalších takových pejsků udělat, je ověřovat si při koupi psa jeho původ. Nebo úplně nejlépe: pejska nekupovat, ale dát novou šanci nějakému z útulku.

Autoři | Foto SVS, ANIMED veterinární klinika

Štítky množírna, Kamenice nad Lipou, útulky, jižní Morava, Dočasky, Dejte nám šanci, Psí hvězda, Kraj Vysočina, pes, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miluška Tuchynova

Dobrý den,mám zàjem o pejska hubmaleho vzrůstu co nemenší jsem v důchodu a ráda bych jednoho psíka zachránila už jsem jednoho z Mosteckého útulku měla mám.dekuji zn bu LP

Pondělí, 11. ledna 2021, 00:55Odpovědět

Na Vysočině našli minulý týden dvě stovky zubožených psů. Nyní jim pomáhají i útulky na jižní Moravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.