V Česku se v budoucnu možná bude smět chovat hmyz pro lidskou stravu. Novelu veterinárního zákona, která by reagovala na novou evropskou legislativu, připravuje Státní veterinární správa.
„Připravujeme velmi drobné změny ve veterinárním zákoně, kde stanovíme, že hmyz je hospodářské zvíře, aby se na něj vztahovaly podmínky pro chov jako pro hospodářská zvířata. A protože výroba potravin z hmyzu je výroba potravin živočišného původu, stanovíme v zákoně, že výrobci těchto potravin budou muset být schváleni. Pokud to budou drobnochovatelé, tak s určitými výjimkami, pokud budou provozovat zážitkovou degustaci v restauracích, tak pro ně budeme mít jisté úlevy,“ uvedl ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Jan Váňa.
Podle nového evropského nařízení, které platí od letošního roku, se považuje hmyz za potravinu nového typu. „Předchozí stav věcí vedl k tomu, že k výrobě potravin z hmyzu přistupoval každý stát Evropské unie odlišně, některé ji povolily, jiné ignorovaly,“ dodal zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.
Nyní by se měl stav sjednotit. Komise by měla vydat na základě doporučení EFSA seznam potravin nového typu, na kterém budou pouze ty, u kterých se nezjistí žádné riziko pro lidské zdraví. Podle Váni jsou zatím návrhy, aby se na seznam zařadily dva druhy potemníků (moučný a stájový) a tři druhy cvrčků (domácí, krátkokřídlý a banánový).
Veterináři tak zatím čekají, jak se komise rozhodne. Ačkoliv se již v současnosti na gurmetských festivalech objevují smažení cvrčci nebo švábi, podle veterinářů je jejich právní úprava nejasná. „Podle současné právní úpravy by restaurace nabízející hmyz jako pokrm neměly existovat, nicméně stávající stav je tolerován vzhledem k nejasným podmínkám bývalé legislativy a poměrně jasným podmínkám legislativy budoucí,“ dodává SVS.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.