Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnskou zoo letos obohatily téměř dvě stovky mláďat

V brněnské zoo se letos narodilo skoro 200 mláďat, nejvíc v březnu, nejméně v závěrečných měsících roku. Na svět přišla například dvojčata levharta cejlonského, tři mláďata rosomáků sibiřských, vylíhla se i kriticky ohrožená želva pavoukovitá. ČTK to řekl vedoucí útvaru vnějších vztahů zahrady Michal Vaňáč.

Prvním letošním mládětem v brněnské zoo se stal kriticky ohrožený klokánek králíkovitý, který se narodil na konci ledna. Jde o drobného živočicha, bez ocasu měří asi 38 centimetrů. Jejich zvláštním znakem je chápavý ocas. Na rozdíl od klokanů, kteří používají svůj ocas k udržení rovnováhy, může klokánek pomocí ocasu sbírat a nosit různé předměty, například trávu do svého hnízda.

Na přelomu ledna a února se v zoo narodila i tři mláďata rosomáka sibiřského, což bylo podle chovatelů velkým překvapením, protože samice před porodem nejevila žádné známky březosti a následně mláďata v noře ve výběhu ukryla. „Tento druh rosomáků se nám narodil loni i letos, byli jsme první zoo v ČR, které se podařil odchov," uvedl Vaňáč.

Rozrostlo se i stádečko takinů indických, samička Chica přišla na svět ve druhé polovině února, v březnu se narodil sameček Hugo. Na konci března přišel na svět i lemur tmavý, v dubnu zase jelen milu nebo samička velblouda dvouhrbého.

Ve druhé polovině listopadu se v zoo narodila i dvojčata levhartů cejlonských. „Z levhartů máme obrovskou radost, podařilo se nám je rozmnožit po 17 letech," uvedl Vaňáč. Ve volné přírodě se levharti cejlonští vyskytují na ostrově Srí Lanka, někdejším Cejlonu. Podle odhadů jich tam zbývá jen něco mezi 750 a 900, a poddruh je proto veden na
červeném seznamu jako ohrožený.

Za úspěch Vaňáč považuje i vylíhnutí kriticky ohrožené želvy pavoukovité. Zoo chová jeden ze tří poddruhů této želvy, šlo o první odchov tohoto poddruhu v historii Unie českých a slovenských zoologických zahrad. 

Na krmení zvířat za celý rok padla tuna ananasu, čtyři tuny banánů, tuna cibule nebo půl tuny hroznů. Šelmy si zase pochutnaly na 11 tunách hovězího masa, také na dvou tunách zvěřiny. Zástupci zoo už dřív uvedli, že zahradu by letos opět mělo navštívit přes 300.000 lidí, ke konci října jich bylo 285.000. Na podzim letos s návštěvností pomohli i lvi, ti se na konci srpna do Brna vrátili po 14 letech.

Foto Zoo Brno | Zdroj ČTK

Štítky Zoologická zahrada Brno, zahrada, Srí Lanka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnskou zoo letos obohatily téměř dvě stovky mláďat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.