Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Rozdávání polévky v Boskovicích vyneslo na charitu přes sedmdesát tisíc korun

Charitativní akce nazvaná Polévka pro chudé i bohaté vynesla na Štědrý den v Boskovicích na Blanensku přes 71.000 korun. Rozdalo se přes 1000 porcí polévky. Lidé za ni do pokladniček přispívali podle libosti. Jeden z dárců dal za polévku i 5000 korun. Asi na 50 lidí už se nedostalo. Přispěli ale i ti, kteří polévku neměli. Peníze dostanou nemocné děti nebo lidé v tísni, o přesném příjemci rozhodnou pořadatelé v lednu.

Letos se konal 23. ročník akce. Za tu dobu se vybralo skoro 900.000 korun. Letošní částka přes 70.000 korun je jedna z nejvyšších, rekord je více než 74.000 korun. „Vydalo se přes 1000 porcí polévek. Z toho 900 bylo v miskách, do kterých jsme dávali naběračku, ale někteří si přišli i s bandaskami a várnicemi, aby si polévku odnesli domů," uvedl pořadatel Rudolf Burgr.

Nejvíce lidé dávali dvacetikoruny, ale našli se i štědřejší dárci. „Máme také papírové bankovky, stovky i dvoustovky. Jeden dárce nám dal v bankovkách smotaných do sebe 5000 korun. Tak vysoké částky v tisících korun jsou výjimečné, ale každý rok se někdo takový najde," doplnil Burgr.

Zatím není jasné, komu přesně peníze půjdou. Vždy ale směřují buď postiženým dětem, nebo lidem v sociální nouzi a tíživé životní situaci. „V minulosti jsme peníze dali například lidem zasaženým povodněmi nebo matkám v azylových domech pro stravování dětí ve škole nebo na jejich kroužky," uvedl příklad Burgr.

V Boskovicích rozdává vánoční polévku od roku 1995, hned napoprvé se podařilo vybrat 1000 korun, které dostal stacionář pro handicapované děti Betany. Celkem se zatím z dobrovolných příspěvků vybralo skoro 895.000 korun. Boskovická akce tak patří na Moravě k nejúspěšnějším. „V devadesátých letech jsem jel do Skotska, kde se rozdávala polévka pro bezdomovce. To mi tak utkvělo v paměti, že když jsme u nás otevřeli později restauraci, řekli jsme si, že chceme podporovat bohulibé aktivity," dodal Burgr.
 

Foto youtube.com | Zdroj ČTK

Štítky Boskovice, polévka, charita, peníze, Štědrý den, okres Blansko, Skotsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozdávání polévky v Boskovicích vyneslo na charitu přes sedmdesát tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.