Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dvě brněnské nemocnice začnou dětem bez rodičů ukládat do kufříku vzpomínky na dětství

Děti, které vyrůstají v ústavní či náhradní péči, často později postrádají památky a vzpomínky na první roky života. Změnit se to snaží projekt Život v kufříku, do kterého se zapojila také Fakultní nemocnice Brno a Nemocnice Milosrdných bratří.

Projekt je dílem Nadačního fondu La Vida Loca. Kufřík se začne plnit už v porodnici. Fakultní nemocnice Brno podle mluvčího Pavla Žáry doufá, že všichni, kdo budou o dítě pečovat později, na původní myšlenku navážou. Památek tak bude přibývat a kufřík se postupně naplní.

Smyslem práce s životním příběhem je snaha o to, aby si děti žijící odděleně od svých původních rodin uvědomily svoji minulost.

„Děti v náhradní rodinné péči mají pochybnosti nejen o své důležitosti, ale i o tom, jestli vůbec existují, jestli jsou 'opravdické'. Identita se totiž do značné míry opírá o důkazy v podobě vzpomínek, které dětem schází," uvedla psycholožka Lucie Kolínková.

Porodnice začnou dětem do kufříku vkládat základní balíček vzpomínek v podobě fotek, detailů o narození nebo suvenýrů. „Doufáme, že děti ve vyšším věku ocení právě úplnost informací o jejich osobě, a především fakt, že světu nejsou úplně jedno. Nám tedy osudy těchto dětí jedno nejsou," řekla ředitelka fondu Iva Říhová.

Foto nembv.cz | Zdroj ČTK

Štítky kufr, Fakultní nemocnice Brno, Nemocnice Milosrdných bratří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě brněnské nemocnice začnou dětem bez rodičů ukládat do kufříku vzpomínky na dětství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.