Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Jižní Morava je nejpopulárnější destinací pro pěší výlety i cyklistiku v republice

Ačkoliv Jihomoravský kraj postrádá horské turistické magnety, plně je nahrazuje malebná krajina plná slunce. Díky tomu je jižní Morava druhým nejoblíbenějším regionem pro české výletníky. V žebříčku popularity se s 259 tisíci nachozených kilometrů umístila hned za Středočeským krajem, kde se však sčítají výsledky dvou krajů. Ukazují to data o reálném pohybu lidí, která v uplynulých jedenácti měsících sesbírala funkce Stopař, která je součástí nejpoužívanější tuzemské mapové aplikace Mapy.cz.

V Jihomoravském kraji lákají k výletům především turistické stálice regionu jako Moravský kras, Pálava s blízkým Mikulovem a také Lednicko-valtický areál. A vlastně lze s trochou nadsázky povědět, že kraj je českou turistickou jedničkou. Do středních Čech, které jej počtem nachozených kilometrů jako jediné předběhly, totiž na výlety vyráží také celá Praha – a tak se zde vlastně sčítají dva regiony.

Chodci z jižní Moravy jsou specialisté spíše na kratší tratě. S průměrnou délkou výletu 10,9 km se zařadili na třetí místo od konce celorepublikového žebříčku. Že by čas, který během dne zbude na „pochodování“, zkracovaly třeba zastávky ve vinných sklípcích? Méně toho nachodí už jen Pražáci (9,3 km) a návštěvníci Ústeckého kraje (8,6 km).

Zato s rychlostí to vypadá podstatně lépe. Návštěvníci jižní Moravy šli na svých vycházkách průměrně 4,9 km/h, čímž předstihli nejen pochodující vojenský útvar, ale i všechny ostatní kraje kromě Jihočeského (4,95 km/h) a Pardubického (4,96 km/h). Vedle rovinatého terénu zde možná rychlost zvyšuje snaha být u dalšího sklípku co nejrychleji. Průměrná rychlost je napříč republikou kolem 4,6 km/hod.

I v cyklovýletech se jižní Morava drží na republikové špici. Díky příjemnému a spíše rovinatějšímu terénu jsou cyklostezky v okolí Lednicko-valtického areálu nebo Novomlýnských nádrží ideálním místem třeba pro rodiny s dětmi. Fenoménem je pak známá cyklostezka Brno–Vídeň, kterou využívají desetitisíce cyklistů. I díky nim podle Stopaře Jihomoravskému kraji patří s necelými 320 tisíci kilometry čtvrtá příčka v počtu ujetých kilometrů na kole.

Tisková zpráva | Foto Pavel Gabzdyl, Neuvěřitelné Brno

Štítky Jihomoravský kraj, Středočeský kraj, výlet, Lednicko-valtický areál, Moravský kras, Mikulov, Pavlovské vrchy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava je nejpopulárnější destinací pro pěší výlety i cyklistiku v republice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.