Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně se o očkování zajímá většina oslovených bezdomovců

Většina oslovených lidí bez domova v Brně využívá možnosti nechat se očkovat proti žloutence. Brněnský magistrát zatím naočkoval přes 20 lidí, přichystaných má 200 vakcín a vyčlenil na to 390.000 korun. Mezi lidmi bez domova není očkován téměř nikdo Očkování je dobrovolné, dává se jedna vakcína a dotyčného bude chránit asi čtyři roky.

Epidemie žloutenky zasáhla jižní Moravu loni, kdy hygienici zaznamenali 449 případů. Především v létě byl týdenní nárůst 30 nově nakažených. Letos je zatím 66 případů. Nejvíce je zasažené Brno a jeho okolí. Očkování se uskutečnilo už dvakrát. Cílovou skupinou jsou klienti nocleháren, denních a krizových center nebo lidé žijící venku. „Na první jsme pozvali šest lidí a přišlo jich pět, na druhé jsme oslovili 25 lidí a řišlo 17. Znamená to, že 70 až 80 procent vždy přijde," řekl Ladislav Ptáček, vedoucí oddělení sociálních kurátorů, kteří zájemce o očkování vyhledávají. Očkování bude pokračovat, každý týden kurátoři osloví maximálně 25 lidí.

Bezdomovce oslovují na ulici i ve střediscích, která využívají. „Lidé bez domova tam chodí například na obědy nebo za dalšími službami. Většina z nich má zájem, protože je to jedna z mála možností, kdy mohou něco udělat pro své zdraví," uvedla Kateřina Gardoňová z tiskového oddělení magistrátu.

Podle ní je v Brně přes 2000 lidí bez přístřeší. Někteří žijí v azylových domech a podobných zařízeních. Přímo na ulici a v bezprostředním ohrožení nákazou žloutenky je jich kolem 500. „Zatím máme schválených 200 vakcín, což považujeme za reálný počet lidí, který jsme schopní naočkovat. V průběhu dalších měsíců to vyhodnotíme, a pokud bude zájem převyšovat, budeme usilovat o další očkování," dodal Ptáček.

Kvůli žloutence už záchranka loni naočkovala záchranáře, magistrát strážníky a sociální pracovníky. Očkování bezdomovců dlouho plánoval, ale příprava trvala doposud. Žloutenka už není tak intenzivní jako loni, přesto se týdně objeví jeden nebo dva případy. Hygienici učinili opatření u 3000 lidí, aby zabránili šíření nákazy. Virus se vylučuje stolicí a do těla vniká ústy především tehdy, když lidé jedí potraviny neumytýma rukama. Mezi příznaky patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů i zežloutnutí očního bělma a kůže.
 

Foto MMB | Zdroj ČTK

Štítky Brno, bezdomovec, vakcína, očkování, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se o očkování zajímá většina oslovených bezdomovců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.