Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno a kraj dají na podporu letecké linky Mnichov dalších 17 milionů

Brno a Jihomoravský kraj dají dalších 17 milionů korun na podporu letecké linky z Brna do Mnichova. Podporu 8,5 milionu korun schválili zastupitelé Brna, stejnou částku dá i kraj. Podle jeho náměstkyně Taťány Malé (ANO) má podporu vyčleněnou v rozpočtu. Letos v prvním pololetí už město s krajem daly na spojení celkem přes 22 milionů. Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) novinářům řekl, že linka začíná být úspěšná, připravuje se dohoda o dlouhodobém financování.

Linka začala fungovat předloni v listopadu. Zatím je ztrátová. Mluvčí brněnského letiště Kateřina Pichalová řekla, že praxe ukazuje, že by měla být soběstačná po třech až čtyřech letech. Před prázdninami se létalo v pracovní dny dvakrát, o víkendu jednou. O prázdninách se počet letů zredukoval na jeden. Od září budou letadla na lince létat v pracovní dny opět dvakrát a poté v neděli, sobota se vynechá. „Loni jsme přepravili přes 11.700 cestujících na této trase. Za první pololetí jich bylo skoro 5500. Letos za první pololetí jich máme skoro 8400. Počet se tedy zvyšuje a v závěru roku očekáváme skoro dvojnásobek loňského roku," informovala Pichalová. Dodala, že nyní jsou letadla zaplněná zhruba z poloviny.

Kraj a město chtěly na linku přispět už loni, kdy město slíbilo 15 milionů a kraj 30 milionů. Společnost Letiště Brno, která si od kraje jako vlastníka pronajímá letiště od počátku tisíciletí na 50 let, však žádné peníze nedostala. Nenašel se totiž takový způsob uvolnění peněz, aby nehrozilo podezření z veřejné podpory.

Proto byla letos zvolena podpora formou reklamy jak v prvním pololetí, tak i nyní ve druhé fázi. „Na letadle přímo na lince bude označení kraje a Brna ve viditelné formě, aby se každému cestujícímu Brno i kraj představily. Zároveň pracujeme na dlouhodobém financování linky. Je to běh na dlouhou trať, ale snažíme se, aby linka patřila mezi dlouhodobé, které budou fungovat," doplnil Vokřál. Město i s krajem chce podle něj také další linky, například do Itálie, Španělska nebo do východních zemí.

Z Brna létají pravidelné linky do Mnichova, Londýna a Eindhovenu. Kromě toho létají i charterové lety do turistických destinací v jižní a jihovýchodní Evropě. Ročně letiště využije až půl milionu cestujících.
 

Foto Letiště Brno | Zdroj ČTK

Štítky Brno, Mnichov, Petr Vokřál, Taťána Malá, ANO 2011, Jihomoravský kraj, Letiště Brno-Tuřany, Itálie, Evropa, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno a kraj dají na podporu letecké linky Mnichov dalších 17 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.