Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Platy jihomoravských sester se od srpna zvýší o dva tisíce korun

Sestry v nemocnicích v Jihomoravském kraji dostanou od srpna o 2000 korun vyšší výplatu. Týká se to 24 zařízení všech zřizovatelů s výjimkou fakultních nemocnic zřízených ministerstvem zdravotnictví, řekl dnes ČTK Jiří Klement z tiskového odboru hejtmanství. O zvýšení výdělků rozhodla před dvěma měsíci vláda. Podle Klementa se zvýšení dotkne odhadem 2400 sester a odhadované náklady jsou 37 milionů korun. Kraj na to chystá vlastní dotační titul, schvalovat ho bude ve čtvrtek rada. O peníze pak kraj požádá ministerstvo zdravotnictví.

Zvýšení platů se týká všech nelékařských pracovníků, kteří vykonávají práci střídavě ve třísměnném nebo nepřetržitém režimu u poskytovatelů zdravotních služeb lůžkové péče, kteří mají sídlo na území kraje. Zřizovatelem tak může být nejen kraj, ale i města nebo soukromá sféra.

Původní snahou krajů bylo, aby peníze na dvoutisícový příspěvek rozdělovalo přímo ministerstvo zdravotnictví. „To se nepodařilo. Kraje musely rozhodnout, jakým způsobem se rozdělí peníze mezi jednotlivá zdravotnická zařízení. Jihomoravský kraj se rozhodl pro vypsání vlastního dotačního titulu," uvedl radní kraje pro zdravotnictví Igor Chlup (ČSSD). Podle Klementa bude dotační titul schvalovat čtvrteční rada, kraj také čeká na přesné vyčíslení nákladů od nemocnic, aby mohl požádat ministerstvo o jejich pokrytí.

Krok vlády přivítal hejtman Bohumil Šimek (ANO). „Zdravotničtí pracovníci vykonávají vysoce kvalifikovanou, zodpovědnou a náročnou práci, za kterou si zaslouží adekvátní finanční ohodnocení. Věřím, že navýšení platů pomůže
i do budoucna řešit personální situaci nejen v krajských nemocnicích. Pokud však vláda řekne A, je důležité, aby řekla i B a peníze na vyšší platy krajům skutečně poslala,"
uvedl hejtman Bohumil Šimek (ANO). Fakultních nemocnic se zvýšení netýká, stát je řeší po vlastní linii a jejich pracovníkům se platy zvýšily za poslední léta několikrát.

Kraj zřizuje devět nemocnic, například ve Znojmě, Kyjově nebo Břeclavi. Všechna jeho zařízení platy zvýší. Do doby schválení dotačního titulu uhradí náklady zdravotnická zařízení.
 

Zdroj ČTK

Štítky nemocnice, Jiří Klement, ministerstvo zdravotnictví, peníze, Jihomoravský kraj, Bohumil Šimek, ANO 2011, Igor Chlup, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Platy jihomoravských sester se od srpna zvýší o dva tisíce korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.