Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ze Svoboďáku musí zmizet výstava aut. Podle radnice jde o nepovolenou prodejní akci

Výstava aut na Moravském náměstí a náměstí Svobody v Brně musí zmizet, rozhodla radnice městské části Brno-střed. Hlavním problémem je fakt, že je výstava prodejní, což organizátor nenahlásil. Výstava aut je součástí festivalu Meeting Brno připomínajícího konec druhé světové války a oběti nacistické diktatury i poválečného násilí.

Prezentaci vozů umístila na náměstí firma Mototechna, která za to částkou 700.000 korun sponzorovala na Moravském náměstí výstavbu makety Německého domu strženého po druhé světové válce. Výstava podle radnice neodpovídá podmínkám, na jejichž základě byl udělený souhlas s jejím konáním. Starosta Brna-střed Martin Landa (Žít Brno) uvedl, že organizátoři získali povolení pro výstavu aut. „Prostor pro výstavu automobilů ale není místo pro prodej. Šetřením jsme zjistili, že vozy jsou opatřené cenovkami a popisem způsobu, jak je možné je zakoupit. Z našeho pohledu tak rozhodně nevypadá výstava, a proto jsme je vyzvali k ukončení," uvedl Landa.

Radnice organizátory na pochybení upozornila už minulý týden. „Došlo tedy k opakovanému porušení podmínek udělení povolení ke konání výstavy. Výzvu k odstranění jsme odeslali dnes a věříme, že bude odstraněna co nejdříve, nejpozději však do středy," doplnila mluvčí radnice Kateřina Dobešová. 

Žádost o zvláštní užívání komunikace pro výstavu podal spolek Meeting Brno. Jeho programová ředitelka Kateřina Tučková v prohlášení uvedla, že společnost Mototechna dotovala výstavbu Meeting Brno Pointu sumou 700.000 korun výměnou za možnost dočasné prezentace aut. Podle ní je taková forma spolupráce se soukromým sektorem pro kulturní festivaly žádoucí a nezbytná, protože nelze vše financovat z městských nebo státních dotací. Doplnila však, že si uvědomuje nevoli části veřejnosti, a proto bude chtít spolek s firmou najít řešení, jakým jiným způsobem výstavu umístit.

Výstava aut je tak v krátké době druhou věcí, která ve spojitosti festivalem vzbudila rozruch. Opoziční ODS nedávno odhalila, že je stavba makety Německého domu na náměstí "načerno", protože nemá povolení stavebního úřadu. Dočasná stavba vznikla na základě souhlasu odboru životního prostředí. Problém se dále řeší.

Zdroj ČTK

Štítky výstava, radnice, Brno, festival, druhá světová válka, Brno-střed, Moravské náměstí, Mototechna, Německý dům (Ostrava), Martin Landa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze Svoboďáku musí zmizet výstava aut. Podle radnice jde o nepovolenou prodejní akci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.