Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Rakovec má mírně zhoršenou vodu, ostatní jihomoravská přírodní koupaliště jsou bez závad

Přírodní koupaliště Rakovec u Brněnské přehrady opět po měsíci vykazuje mírně zhoršené vlastnosti vody. Mírně zhoršenou kvalitu vody má také rybník Suchý na Blanensku. Vyplývá to z údajů Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje, která sleduje dvacítku nejnavštěvovanějších přírodních koupališť.

V obou koupalištích je stále možné se koupat. „Tato klasifikace znamená pouze zvýšenou hodnotu sinic a horší průhlednost vody. Nejsou to ale ukazatele, které by přímo souvisely s nějakým ohrožením zdraví. Voda mění své vlastnosti, ale není riziková," uvedl ředitel Odboru hygieny obecné a komunální Miroslav Staněk.

Rybník Suchý na Blanensku vykázal mírně zhoršenou kvalitu vody už minulý týden. Koupaliště Rakovec mělo nižší kvalitu vody ve druhé polovině června, následně se její kvalita zlepšila. Všechna další sledovaná místa Brněnské přehrady jako Kozí horka, Osada, Rokle a Sokolské koupaliště jsou bez závad. Stejně je na tom voda například v nádržích Letovice a Palava na Blanensku, v brněnském jezírku Wellness Infinit Maximus, v přírodním koupacím biotopu Brno-jih, v Kovalovicích na Brněnsku, na Nových Mlýnech na Břeclavsku, v Bohuslavicích na Hodonínsku či v Lulči na Vyškovsku.

Jestli se charakter vody promění ve zbytku července a průběhu srpna, zatím hygienici nedokážou předpovědět. Kvalitu vody mohou znehodnotit přívalové deště i vysoké teploty, které v kombinaci se stagnací vody a koncentrací biogenních prvků podporují růst sinic.

Zdroj ČTK

Štítky přírodní koupaliště, Brněnská přehrada, Krajská hygienická stanice, Jihomoravský kraj, Rakovec, okres Blansko, Kozí horka, Rokle, Letovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakovec má mírně zhoršenou vodu, ostatní jihomoravská přírodní koupaliště jsou bez závad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.