Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Zelňáku dnes otevřela první krytá tržnice v republice. Co všechno nám nabídne?

Od dnešního dne mohou Brňané nakupovat v městské tržnici na Zelném trhu. Rekonstrukcí pozdně funkcionalistické budovy tak vznikl prostor, kde bude k dostání zboží, které nelze prodávat přímo na trhu. Tržnice nabídne více než třicítku prodejců a otevřena bude ve všední dny a v sobotu.

Brněnská tržnice je jedinou krytou tržnicí v republice. Na ploše tří pater nabídne kromě masa, uzenin, sýrů a pečiva také bistro s posezením s výhledem, dětský koutek či coworkingové centrum. Přístupná bude také terasa, ze které je výhled na Zelný trh či věž Staré radnice. V přízemí znovu vznikla také legendární kavárna Podobrazy, která byla do roku 2013 spjata s Místodržitelským palácem. 

„Jde o unikátní koncept založený na trhovém prodeji masa, uzenin, sýrů, pečiva, vajec, koření, bylinek a dalšího zboží, které z hygienických důvodů není dost dobře možné prodávat na tržišti pod otevřeným nebem. Tržnice Brno tak doplní nabídku ovoce a zeleniny na Zelném trhu a vytvoří z tohoto náměstí jednu velkou nákupní zónu potravin, kde si Brňané mohou v centru nakoupit všechny potřebné čerstvé potraviny,“ představil koncepci fungování Pavel Bartošek, provozovatel Tržnice Brno. Ten čerpal inspiraci z podobných provozů v zahraničí, jmenovitě ve francouzském Lyonu, portugalském Portu, nizozemském Rotterdamu, dále v Budapešti, Vídni, Berlíně a Bratislavě.

Nabídku třicítky stálých prodejců doplní patnáct denních prodejců s nejrůznějšími produkty. 

Tržnice prozatím funguje ve zkušebním provozu. „Musíme otestovat veškeré zapojené technologie a celý provoz budovy sladit. Máme na to čas do konce prázdnin. Stanovili jsme si už termín opravdu velkého a slavnostního otevření tržnice, a to 13. září,“ prozradil Bartošek.

Tržnice bude přes týden otevřena od sedmi do devatenácti hodin s tím, že někteří nájemci mohou otevírat až o půl jedenácté. Týká se to například kaváren či bistra. O víkendu pak bude tržnice fungovat do jedné hodiny odpoledne.


Noví prodejci Tržnice Brno

Matějovo pekařství

Matějovo pekařstí je nová značka, která si vzala do erbu poctivý pecen chleba a jméno císařova pekaře Matěje Kotrby.  Pečivo a další sortiment pro Matějovo pekařství vzniká v malé řemeslné pekárně v Roštění nedaleko Kroměříže a v Pekárnách Blansko. Ruční výroba podle tradičních a letitých receptur. Rohlíčky obzvláště vypečené, do těsta žádný margarín, ale sádlo a místo vody syrovátku. Kváskový chléb, máslové croissanty a zákusky jako od babičky. VTaké ovoce si pěstují sami v krajině v okolí Buchlovských vrchů.

Jazzová kavárna Podobrazy

Kultovní kavarénsko-klubový prostor, který v letech 2000 - 2013 fungoval v Místodržitelském paláci na Moravském náměstí. Podobrazy stojí na kvalitní nabídce nápojů a malých jídel, které budou vyrábět přednostně od ostatních nájemců v tržnici. Hosté budou mít k dispozici hned dvě zahrádly (na Zelném trhu a na Radničním náměstí. „Věříme v obnovení legendární atmosféry starých Podobrazů. Plánujeme opět kulturní program - jazzové koncerty a také hudební produkce na náměstí za Starou Radnicí," uvedl provozovatel Raed Kahwaji.

Sýry a delikatesy Kroupa

Sýrárna Kroupa se nachází na úpatí Pálavských vrchů v Dolních Dunajovicích. Ručně vyrábí přírodní čerstvé, nakládané a zrající sýry z kravského mléka. Mléka zpracovávají ihned po nadojení a bez použití konzervačních látek. Sýry jsou vhodné i pro malé děti, jelikož neobsahují chlorid vápenatý. 

Mimo zrajících i čerstvých kravských, kozích a ovčích sýrů nabízí také klobásky, pálavské víno, domácí slané, škvarkové a sýrové tyčinky a jiné domácí delikatesy.

Řeznictví a uzenářství, Farma Hranáč

Rodinná firma, jež se zabývá zpracováním zvěřiny. Zvěřina je totiž nejkvalitnější maso na trhu - zvěř si v přírodě sama vybírá, co sní. Vyrábí zvěřinové paštiky, klobásy, guláše a další speciality. Vše bez náhražek. Mimo to nabízí holandské sýry a domácí zavařené produkty.

La Donuteria

Poctivé, ručně dělané donuty. Jejich základem je nadýchané, vláčné a lahodné těsto.

Pastificio

Výrobci domácích těstovin. Bistro Pastificio dá nakouknout výrobě domácích těstovin. V nabídce vše: od samotného těsta, po syrové ravioli, cappeletti, tortellini a další, či s uvařené s jednou z výběrových omáček.

MyRAW Bistro

Stoupenci RAW stravy, při které se veškeré suroviny připravují tepelnou úpravou do 42°, aby si  zachovaly živnou hodnotu všech enzymů a vitamínů. Pestré menu v podobě snídaní, obědů a večeří. Jejich specialitou jsou pak RAW veganské dezerty.

Craftbeer

Zahraniční i domácí speciály, piva z tuzemských minipivovarů. Nabízí také špičku toho, co současná pivní scécna nabízí. Sortiment doplní degustacemi, tematickými večery a přednáškami o pivu.

Další nájemci: Zdravý život, Specializovaná prodejna koření, bylin a kořenících směsí, Poctivá Moravská, Medovinka Brno, Farma Zelenka, Cukrárna Mlsná, Bylinky Trboušany, Nakládaná uzenina, Sušené ovoce a oříšky, Vanda - sirupy a marmelády, Vepřové klobásy od paní Hanuškové, Vinařství Michna

Foto titulní foto: MČ Brno-střed | Zdroj MMB

Štítky Brno, Zelný trh (Brno), sýr, maso, uzenina, Místodržitelský palác, Berlín, Vídeň, Budapešť, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Zelňáku dnes otevřela první krytá tržnice v republice. Co všechno nám nabídne?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.