Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 23. května 2024  |  Svátek má Vladimír
Bez reklam

Na jihu Moravy našli nová ložiska ropy a plynu za tři a půl miliardy korun

Tomu se říká trefa do černého. Největší český těžař ropy a plynu, společnost Moravské naftové doly (MND) objevila na jižní Moravě ložisko se zásobami ropy a zemního plynu v hodnotě přes 3,5 miliardy korun. Minulý týden o tom informovaly Hospodářské noviny.

„Nechci přehánět, ale asi je to náš největší nález za posledních patnáct let. Nachází se mezi Kyjovem a Brnem," říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny člen představenstva MND Miroslav Jestřabík. Podle něj jsou ve zmíněné lokalitě pod zemí více než tři miliony barelů ropy a 100 milionů kubíků plynu.

Těžba by měla v novém nalezišti začít nejspíše v příštích letech. Záležet bude na tom, jak rychle se podaří vyřídit všechna nutná povolení a vykoupit pozemky.

Profitovat budou obce i stát

Z nového objevu těžařů budou mít profit i okolní obce a stát. Společnost platí z vytěžených surovin poplatek. Tř čtvrtiny z něho jdou okolním obcím,zbytek do státního rozpočtu. Při vytěžení všech zmíněných zásob by se mezi ně rozdělilo přes 200 milionů korun.

Jak uvedly Hospodářské noviny, kromě výrazného nárůstu zásob je nový nález pro MND důležitý i jako vodítko, kde příště hledat. „Ložisko jsme našli v jiném typu horniny než kdykoliv předtím. Ukázalo nám to tedy, že ropa se může hledat na našich územích i tam, kde nás to dřív nenapadlo," vysvětluje Jestřabík.

Společnost MND ze skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka ročně vytěží zhruba 800 tisíc barelů ropy a 82 milionů kubíků plynu. Mimo těžby začala společnost ve velkém investovat do loterijních firem po celé Evropě − spoluvlastní například českou Sazku, řeckou společnost OPAP nebo italské Lotto. Před třemi lety začala společnost také prodávat elektřinu a plyn domácnostem i firmám.

Foto pixabay.com | Zdroj Hospodářské noviny

Štítky ropa, MND, Morava, Hospodářské noviny, Jihomoravský kraj, Brno, Kyjov, Karel Komárek, OPAP, Sazka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy našli nová ložiska ropy a plynu za tři a půl miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.