Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přírodní koupaliště na jižní Moravě mají dobrou vodu, její teplota dosahuje i 24 stupňů

Voda v přírodních koupalištích Jihomoravského kraje je vhodná ke koupání. Vyplývá to z údajů Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje, která sleduje dvacítku nejnavštěvovanějších koupališť. Teplota vody se ve většině z nich pohybuje od 20 do 24 stupňů Celsia.

Hygienici u vytipovaných koupališť zkoumají vodu nejméně jednou za měsíc, u některých i vícekrát a někde dělají měření i jiné subjekty. Brněnskou přehradu například hlídá Povodí Moravy. Sleduje teplotu vody a čistotu.

Rekreanti zjištěné údaje najdou na informačních tabulích na koupalištích. Z nich pak mohou vyčíst, jestli je voda vhodná ke koupání, má zhoršené podmínky, je nevhodná, nebo je dokonce nebezpečná. Kvalitu vody ovlivňuje například počasí. Zatímco na počátku léta bývají podmínky většinou dobré, postupem času se mohou vlivem horka přemnožit sinice a voda nemusí být vhodná.

U sledovaných přírodních koupališť se v polovině června jen přechodně mírně zhoršila kvalita vody v koupališti Rakovec na Brněnské přehradě, dalo se v ní ale koupat. Kvalita vody v tomto koupališti se ale nyní opět zlepšila.

Nejteplejší voda, která má 24,1 stupně Celsia, je v přírodním koupacím biotopu v Kovalovicích na Brněnsku, hranici 24 stupňů atakují i Kozí horka, Rokle a Rakovec na Brněnské přehradě, Bohuslavice na Hodonínsku a Vémyslice na Znojemsku. Kolem 23 stupňů naměřili hygienici na Vranovské přehradě, ve Výrovicích na Znojemsku nebo v Lučině na Hodonínsku. Kolem 22 stupňů nabízejí přírodní koupací biotop Brno - Jih, Luleč na Vyškovsku nebo Bantice na Znojemsku. Rybník Suchý na Blanensku má asi 20 stupňů. U jezírka Wellness Infinit Maximus v Brně teplota vody překročila 18 stupňů.
 

Zdroj ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, přírodní koupaliště, koupaliště, Krajská hygienická stanice, Brněnská přehrada, Povodí Moravy (státní podnik), okres Znojmo, Rakovec, Brno, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přírodní koupaliště na jižní Moravě mají dobrou vodu, její teplota dosahuje i 24 stupňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.