Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Komárů je letos na jižní Moravě méně. Bez repelentů, ale do lužních lesů raději nechoďte

Nepříjemný pískot a zarudlá svědivá bodnutí. Toho se Jihomoravané a turisté letos příliš obávat nemusí. V tůních na jihu Moravy, kde se komáři líhnou, je totiž tentokrát sucho. Dotěrný pisklavý hmyz však na některých místech Lednicko – valtického areálu vystřídaly muchničky.

Nižší výskyt komárů v kraji je zapříčiněn suchým počasím v zimě a na jaře. A horké počasí teď navíc komárům brání vylétat z lesa. „V důsledku suché zimy nedošlo k rozlití řek a vzniku jarních záplav. Výraznější srážky nepřišly ani v následujícím období, a proto byly zaplaveny jen malé plochy líhnišť,“ popsal Oldřich Šebesta z protiepidemického oddělení jihomoravské hygienické stanice, který populaci komárů na jižní Moravě, konkrétně v okolí Břeclavi a Lanžhota sleduje již několik let. Podle něj došlo k významnějšímu zvýšení hladiny řeky Moravy pouze počátkem května. Tento vzestup byl však jen krátkodobý a na počet komáří populace tak neměl téměř žádný vliv.

V současné době  výskyt komárů dosahuje svého vrcholu. Ve srovnání s předchozími roky jich je o poznání méně. „Zvýšený výskyt je jen lokální, především se jedná o oblast v blízkosti soutoku Moravy a Dyje a v rezervaci Křivé jezero, nepřesahuje však stav, který je v této oblasti na počátku léta obvyklý,“ ubezpečil Šebesta.

Na jižní Moravě se nejčastěji objevuje komár – pisklavý a obtížný. Nejenže, ruší ve spánku a nepříjemně štípou, mohou přenášet i některé nemoci. Například valtickou horečku - onemocnění podobné chřipce, které se projevuje horečkou, bolestí hlavy, pocitem neklidu, zvracením, nechutenstvím, bolestí kloubů a krku.

Komáry vystřídaly muchničky

Úplně bezpečno v jihomoravských lesích, ale není. Na některých místech Lednicko – valtického areálu se totiž hojně vyskytují muchničky. Jedná se o malé mušky, které dokáží velmi bolestivě štípnout. „I v tomto případě se však jedná o jev na počátku léta obvyklý,“ ubezpečil Šebesta. Před vstupem do lužních lesů je tedy i letos potřeba se chránit.

Nejúčinnější je používání repelentních přípravků, kterých je na trhu celá řada. „Při jejich výběru by měl zákazník zvažovat nejen účinnost, ale také bezpečnost. Důležité je věnovat pozornost jejich složení. My do repelentů dodáváme jen maximální doporučené množství účinné látky tak, aby byl přípravek účinný a současně nedráždil pokožku,“ vysvětlil Pavel Smažil ze společnosti Alpa.

Při procházkách a túrách po lužním lese se navíc doporučuje pohyb pokud možno po cestách a raději za slunečného počasí. To se totiž komáři a muchničky ukrývají před paprsky ve vegetaci.

Štítky Jihomoravský kraj, lužní les, Morava, Krajská hygienická stanice, ALPA, a.s., Břeclav, Lanžhot, řeka Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komárů je letos na jižní Moravě méně. Bez repelentů, ale do lužních lesů raději nechoďte  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.