Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zákaz kožešinových farem na jižní Moravě se dotkne tří chovů

Zákaz kožešinových farem od začátku února 2019, který ve středu schválili poslanci, se na jižní Moravě dotkne tří menších chovů. Dva jsou na Brněnsku v Jiříkovicích a v Syrovicích, třetí je v Křižanovicích na Vyškovsku. Manželka majitele farmy v Jiříkovicích Františka Kubínka zpravodaji uvedla, že se chovatelé vyjadřovat nebudou. Majitele syrovického chovu Jiřího Drobílka se nepodařilo zastihnout. Dagmar Šolcová z Křižanovic již dříve uvedla, že s koncem počítá a do chovu neinvestuje.

Poslanci zakázali chov zvířat pro kožešiny z etických důvodů a také kvůli tomu, že intenzivní chov neodpovídá přirozeným potřebám divokých zvířat. Nejčastěji se chovají norci, v některých případech i lišky. Většina kožešin jde na export na výrobu módních doplňků, což je podle ochránců zvířat ten nejzávažnější etický problém. Ročně se kvůli kožešině usmrtí v Česku na 20.000 zvířat.

Obyvatelům Syrovic, které zpravodaj ČTK oslovil, chov nevadí, přestože je mezi zahradami, které jsou součástí obytné zástavby. „Dřív to smrdělo, ale stačilo, aby klece vyčistil, a od té doby je klid," řekla ČTK žena ze sousedství farmy. Drobílek chová norky už mnoho let a na ploše zhruba deset krát 25 metrů má přes 100 klecí. Starší žena, která má zahradu přes cestu, o zvířatech ví, ale na dotaz, co na blízkost chovu říká, jen mávla rukou. „Nevadí to," řekla.

V Jiříkovicích se zvířata chovají v zemědělském areálu za obcí, kde jsou i kravíny či sklad pesticidů. Brána do areálu je přes den otevřená, samotná farma je však za další zavřenou bránou a střežená. „Občas to z chovu dost smrdí," poznamenal jeden z obyvatel, který má dům blízko zemědělského areálu.

Chovatelka Šolcová z Křižanovic už dříve Deníku řekla, že sice s koncem počítá, ale zákaz jí přijde absurdní vzhledem k tomu, že bylo nutné upravit klece podle požadavků Evropské unie, a nyní přijdou tyto investice vniveč.

Celkem je podle informací poslanců v Česku devět farem a jejich počet se postupně snižoval. Jejich produkty končí převážně na zahraničních trzích. Zákon musí ještě schválit Senát a posléze podepsat prezident. Ve středu pro něj zvedlo ruku 132 ze 161 přítomných poslanců. Petici pro zákaz podepsalo 46.000 lidí, týká se pouze zvířat chovaných převážně nebo výhradně za účelem získání kožešin.

Zdroj: ČTK, Obránci zvířat
 

Štítky statek, Jihomoravský kraj, Křižanovice, kožešina, Jiříkovice, Syrovice, klec, okres Vyškov, Brněnsko, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz kožešinových farem na jižní Moravě se dotkne tří chovů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.