Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na největší minci světa bude český lev a tatíček Masaryk. Brněnská mincovna ji odhalí v sobotu

Brněnská GSP Mincovna ve středu představila model největší ražené mince na světě. Vyrazí ji ke stému výročí vzniku republiky. Znázorňuje státní symboly, včetně prvního prezidenta Tomáše G. Masaryka. Stříbrná, téměř půltunová mince bude mít v průměru devadesát centimetrů. Nultá ražba proběhne v pátek. Slavnostní představení je naplánováno na sobotní večer v Bobycentru.

Brno se od soboty bude moci pyšnit světovým unikátem. GSP Mincovna totiž na slavnostním galavečeru v Bobycentru odhalí největší raženou minci světa. „Mince připomene sté výročí od založení první republiky. Příští rok v květnu proběhne navíc v rámci výstavy o vzniku Československa živá ražba přímo na brněnském výstavišti," prozradil majitel a hlavní technolog mincovny Roman Diviš.

První dvoumilioné platidlo? 

Vyražením takto nevídaně velké mince se podle Diviše Česko stane světovým rekordmanem oboru mincovnictví. Dosavadní rekord držela Austrálie. Zlatá mince s motivem klokana má v průměru 80 centimetrů, tedy o deset méně, než plánovaná česká. S devíti sty milimetry však mincovna možná nekončí. „Přemýšlíme o stocentimetrové minci. Hodilo by se to ke stému výročí," dodal s úsměvem Diviš.

Společnost bude také jednat s Českou národní bankou (ČNB) o udělení oficiální licence na ražbu. „O licenci na naši minci už projevilo zájem několik světových bank, opravdu veliký zájem mají například na Novém Zélandě, kde by ji chtěli razit ve zlatě. Jsme však česká firma, rád bych, aby zůstala v Česku," uvedl majitel. V případě, že by ČNB s udělením licence souhlasila, z mince s hodnotou dva miliony korun by se stalo oficiální platidlo - dvoumilionová mince. „ČNB ještě nikdy neposkytlo soukromé mincovně licenci k ražbě. Na to ještě není ani připravena legislativa. Uvidíme, jak to dopadne," uzavřel Diviš.

V pátek ražba, v sobotu odhalení

První, takzvaná nultá ražba proběhne v pátek, představení veřejnosti připadá na sobotu. V rámci galavečera v Bobycentru, který bude provázet slavnostní odhalení, vystoupí i zpěvačka Dara Rolins a další hosté. V budoucnu bude mince k vidění v Muzeu s duší House of Faberg na Bratislavské ulici v Brně.

Více zajímavostí o rekordní minci, muzeu na Bratislavské a jeho exponátech či mincovnictví obecně, se dozvíte v rozhovoru Drbny s Romanem Divišem.

Štítky mince, Český lev, GSP Mincovna a.s., Tomáš Garrigue Masaryk, Brno, Česká národní banka, licence, Česko, vznik Československa, První republika, Dara Rolins, Austrálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na největší minci světa bude český lev a tatíček Masaryk. Brněnská mincovna ji odhalí v sobotu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.