Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Slavný růžový tank Davida Černého zamíří na výstavu do Brna

Známý růžový tank výtvarníka Davida Černého dočasně ozdobí prostranství před evangelickým chrámem na Komenského náměstí v Brně. Transport tanku z pobočky Vojenského historického ústavu v Lešanech na Benešovsku připravuje Moravská galerie na noc z 10. na 11. května. Stane se součástí výstavy Kmeny 90, kterou galerie slavnostně zahájí 13. května.

Tank kdysi stál v Praze na Smíchově jako připomínka osvobození hlavního města Rudou armádou. V roce 1991 se tehdejší student pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové David Černý rozhodl, že jej natře narůžovo. Po vrácení do původního stavu jej znovu na růžovo natřela skupina poslanců Federálního shromáždění.

„Růžový tank Davida Černého je pro mě zástupným symbolem 90. let, zvláště jejich počátku," uvedl Vladimir 518, kurátor připravované výstavy.

„Uvolněná atmosféra 90. let umožnila umělcům svobodně se vyjadřovat k překotnému politickému dění. Akce odehrávající se na ulicích a náměstích jsou její nedílnou součástí. Proto jsme se rozhodli toto ikonické dílo umístit do veřejného prostoru a tuto atmosféru připomenout. Věřím, že Brňákům přiroste tank k srdci," řekl ředitel Moravské galerie Jan Press.

Transport růžového tanku je logisticky i technicky náročný. Ve středu 10. května odpoledne jej v Lešanech naloží na podvalník, na dálnici by se měl dostat ve večerních hodinách, do Brna po 23.30.

V Brně je trasa tanku naplánována přes Pisárecký tunel, Poříčí, Nové sady, Nádražní a Husovu, kudy se dostane na Komenského náměstí. Mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní začne za pomoci jeřábu instalace tanku před kostel.

Samotnou výstavu Kmeny 90 zahájí 13. května od 14:30 pouliční party v Husově ulici před budovami Moravské galerie. Vystoupí kapely WWW, Garage a PSH.

Zdroj: ČTK
  

Štítky výstava, David Černý, Brno, Místodržitelský palác, Lešany, Vojenský historický ústav Praha, okres Benešov, Rudá armáda, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Federální shromáždění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michael Hladký

Jaký je to tak? Podle mě IS

Pondělí, 8. května 2017, 11:54Odpovědět

Slavný růžový tank Davida Černého zamíří na výstavu do Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.