Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lyžování na jihu Moravy končí, provozovatelé si sezonu chválí

Lyžařské areály v Jihomoravském kraji už ukončily či ukončují sezonu, v provozu zůstává jen areál v Olešnici na Blanensku. Sezonu si provozovatelé sjezdovek pochvalují.

 

 

V Olešnici na Blanensku leží na sjezdovce i přes oteplení asi 40 centimetrů technického sněhu. Podle Jiřího Kotlána z areálu jsou podmínky pro lyžování stále dobré, zájem lyžařů ale velmi poklesl. „Svah máme v dobrém stavu, ale zájem lidí opadl. Dnes se trochu ochladilo a lidí hned přišlo zase více," řekl Kotlán. V sobotu se v areálu konal karneval, lyžaři v maskách si zajezdili zdarma. Na sjezdovce se tak podle Kotlána proháněl třeba pomeranč, jahoda, rytíř nebo princezna.

Provoz v areálu by chtěli udržet do konce jarních prázdnin, které právě začínají. „Rozhodnou ale první tři dny. Pokud bude zájem o lyžování malý, tak to ukončíme dřív," řekl Kotlán.

Provoz už o minulém víkendu ukončili v blízkém Hodoníně u Kunštátu. Podle správce Josefa Kšici byla sezona dobrá. Provozovatel na ní vydělal, ale jeden dobrý rok podle něj nemůže pokrýt šest špatných zim.

V pátek se končilo v Němčičkách na Břeclavsku. „Lyžování už za moc nestálo, tvořil se vodní kámen, sníh byl špinavý," uvedl správce areálu Jaroslav Stávek. Řekl, že tato sezona byla nejlepší za posledních 30 let. „Napadlo spoustu sněhu, teploty se držely hodně nízko. Vydělané peníze poputují zpět do areálu na další investice," doplnil Stávek.

V pondělí se dolyžuje ve Filipově údolí na Hodonínsku. „Už nechodí lidi, je teplo, nechce se jim," shrnul za provozovatele Lubomír Žák. Sezonu si pochvaluje, areál skončil v plusu.

Vlekařům na jižní Moravě obecně nepřeje počasí, zimy jsou v regionu teplé, mírné a většinou bez sněhu. Lyžování proto není na rozdíl od cyklistiky, jízdy na koních nebo pěší turistiky v regionu příliš rozšířeným sportem. Svahy jsou na jižní Moravě mírné a krátké. Lidé tak za lyžováním vyrážejí spíše do Beskyd, Jeseníků či Alp.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Olešnice, Morava, sjezdovka, Jihomoravský kraj, okres Blansko, lyžování, jarní prázdniny, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžování na jihu Moravy končí, provozovatelé si sezonu chválí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.