Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Od ledna se zvýší minimální mzda na jedenáct tisíc, na firmy z jižní Moravy to nebude mít dopad

Zvýšení minimální mzdy od ledna o 1100 korun na 11.000 korun nebude mít na jihomoravské firmy výrazný dopad. Už nyní zaměstnanci i v nejhůře placených profesích zpravidla berou kvůli nedostatku pracovních sil více.

 

 

Tam, kde však budou muset mzdu zvýšit, se zvýší celkové odvody za zaměstnance. Zaměstnavatelé upozorňují také na to, že nelze zvýšit mzdu pouze nejhůře placeným, ale de facto všem, aby zůstaly proporce v platech zhruba stejné.

"Nejnižší platy ve výrobě jsme museli zvednout už od října o 20 procent, abychom dokázali vůbec sehnat lidi," řekl Jan Chrištof mladší, jednatel prádelenské společnosti Chrištof. Podle něj má zvýšení minimální mzdy spíše obecný dopad na podniky v tom, že musejí zvyšovat mzdy, aby byly konkurenceschopné.

V Papírnách Brno se zvýšení mzdy na úroveň minimální týká jen vrátných. "Větší problém je zvýšení mezd u obslužných profesí, abychom zachovali relace mezi jednotlivými profesemi. Problém nastává i v ceně hodinové práce u agenturních pracovníků, které zaměstnáváme sezonně. Toto navýšení bude poměrně značné. Zvýší se cena hodiny práce a s tím související odvody i cena práce agentur. Přičemž musíme zachovat stejné ocenění pro naše i cizí agenturní pracovníky," uvedla výkonná ředitelka Sylva Vodičková.

Žádný dopad neočekává předseda představenstva textilky Nová Mosilana Pavel Zezula, která zaměstnává i zahraniční pracovníky. "Dopad by to mohlo mít na některé externí servisní služby," předpokládá Zezula.

Například v Minervě Boskovice, která vyrábí šicí stroje, je minimální mzda stanovená kolektivní smlouvou na 14.344 korun, což odpovídá v podniku 88 korunám za hodinu. "Osobně neznám zaměstnance, který dostává pouze
minimální mzdu a nemá jiný příjem, většinou ne legální. Samozřejmě však bude mít zvýšení minimální mzdy dopad zejména na cenu služeb, protože se zvýší o povinné odvody personální náklady firem,"
řekl předseda představenstva František Hrda.

Minimální mzdu pobírá podle statistik zhruba 3,2 procenta zaměstnanců. Po zvýšení dosáhne přibližně 38 procent průměrné mzdy, která letos dosahovala ve třetím čtvrtletí v ČR 27.220 korun. V koaliční dohodě se vláda zavázala,
že bude nejnižší výdělek přibližovat ke 40 procentům průměrné mzdy.

Zdroj: ČTK

Štítky minimální mzda, mzda, Jihomoravský kraj, CHRIŠTOF, Minerva Boskovice, Nová Mosilana, Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od ledna se zvýší minimální mzda na jedenáct tisíc, na firmy z jižní Moravy to nebude mít dopad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.