Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Brno má od pondělí první bobovou dráhu na jižní Moravě

V Mariánském údolí v Brně je od začátku týdne v provozu první bobová dráha na jižní Moravě a zájem je podle majitele Pavla Kavického značný. Otevřená bude i na Silvestra a na Nový rok. Během prvních dnů ji navštívily stovky zájemců.

 

Oficiální provoz začal v pondělí. "Dráhu jsme stavěli proto, aby v oblíbeném údolí byla alespoň nějaká turistická atrakce," řekl Kavický. Jízda na dráze, která vede lesem naproti Kadlcově mlýnu, trvá přibližně čtyři minuty. Jezdec je připoutaný pásy a může si bob sám přibržďovat. Při vyšší rychlosti se navíc brzdy samy aktivují.

Na bobové dráze s trubkovou konstrukcí mohou jezdit děti od tří let, určená je i dospělým. Děti do osmi let s sebou musí mít doprovod. "Dvoumístných vozíků je na dráze 25 a vyjíždět mohou každou půlminutu," řekl Kavický. Za hodinu se tak může svézt až 240 lidí.

Dráhu majitel zaplatil ze soukromých zdrojů, celkové náklady podle něj zatím nejsou vyčíslené. Maximální rychlost vozíku na 800 metrů dlouhé dráze s převýšením 80 metrů je až 40 kilometrů za hodinu. Cena jedné jízdy je 50 korun pro dítě, dospělí zaplatí o deset korun víc.

Celková délka dráhy včetně rovného úseku pro vytahování vozíků je přes jeden kilometr, což je ve srovnání s ostatními českými drahami průměr. Nejdelší dráha v Česku je v Kutné Hoře, měří více než 1,5 kilometru. Brněnská dráha bude otevřená celý týden od 10:00 do 16:00 až do 1. ledna. Poté bude v provozu pouze o víkendech.

Mariánské údolí je oblíbeným výletním místem na východním okraji Brna. Nachází se tam rybníky, cyklostezky a několik bývalých mlýnů a hospod. Po obou stranách údolí jsou lesy s turistickými trasami. Za komunismu se v údolí pořádaly Mírové slavnosti, pro které vznikly tribuny až pro 200.000 lidí. Od roku 1989 celý přírodní amfiteátr chátrá.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno, Jihomoravský kraj, Mariánské údolí, údolí, silvestr, vozík, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má od pondělí první bobovou dráhu na jižní Moravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.