Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Odstranění stánků z Pohořelce nebylo podle policie trestným činem

Policie neshledala odstranění stánků z tržnice v ulici Pohořelec v Brně jako trestný čin ani přestupek, uvedla to v oznámení pro městskou část Brno-střed. Policie spatřuje v celé věci občansko-právní spor, který je potřeba vyřešit u civilního soudu.

 

Stánky se zbožím především od asijských prodejců nechala v listopadu odstranit městská část Brno-střed, podle které byly v místě nelegálně od roku 2008. Původní majitel Josef Richard Pliska zemřel před čtvrt rokem. Městu platil ročně jako nájemné za pozemky skoro půl milionu. Jeho dcera Alexandra Plisková se hodlá soudně bránit. Její právníci už podali několik žalob, řekl ČTK právník Richard Novák.

Plisková podala i trestní oznámení. Podle policie advokátní kancelář uvedla, že spatřuje v odstranění stánků krádež za bílého dne. "Policejní orgán ve věci nespatřuje trestný čin nebo přestupek, protože ve věci není naplněna skutková podstata krádeže. V odstranění stánku není úmysl si je přisvojit," uvedla policie. Pokud byla některé ze stran způsobena škoda, je to podle policistů předmětem civilního soudu.

Bartíka rozhodnutí nepřekvapilo. "Úřad si je od začátku jistý, že má všechny podklady, na základě kterých úřad konal, jak konal. Garantoval mi to tajemník," řekl brněnský radní Svatopluk Bartík. Dodal, že se ani nechtěl setkat s právníky nájemce. "Nevěděl jsem, o čem se má jednat, za nás je věc vyřešená a hotová," doplnil.

Novák ČTK řekl, že s rozhodnutím policie naprosto nesouhlasí. "Odpověď policie je neprofesionální. Má prošetřit, zda nedošlo ke spáchání jakékoliv trestného činu. Nejen prověřit krádež, ale taky například poškození cizí věci. Odpověď je naprosto krátká a nedostatečná a budeme požadovat podrobnější šetření," zdůraznil Novák. Podle něj už advokátní kancelář podala kvůli stánkům v Pohořelci několik žalob. "Postup úřadu byl unáhlený a budeme požadovat, aby se věci daly do pořádku. Přáním paní Pliskové po smrti otce bylo setkat se s druhou stranou a jednat. To se nestalo, namísto toho přišlo likvidování," dodal Novák.

Soudní spory města s firmami zesnulého Plisky se táhly od roku 2008. Do té doby měl Pliska pozemky v pronájmu, pak město chtělo stánky přes jeho nesouhlas odstranit. Stavební úřad vedl s vlastníkem řízení o odstranění stavby a vše skončilo žalobou o vyklizení. O té se mělo rozhodovat v prosinci, ale odbor dopravy a majetku městské části poslal v listopadu společnosti výzvu k odstranění s odůvodněním, že jsou stánky překážkou na komunikaci. Firmě dala dva týdny, po nich přišla likvidace.

Další právník Pliskové Otto Pařízek už dříve řekl, že radnice měla počkat na rozhodnutí soudu a také na vyřízení dědictví po zesnulém Pliskovi, protože i kdyby soud rozhodl o odstranění, bylo by otázkou, zda by to mohla učinit Alexandra Plisková bez uzavřené záležitosti dědictví. Podle něj společnosti vznikla škoda okolo 10 milionů, kterou bude požadovat jako náhradu škody.

Tržnice fungovala v Brně přes 20 let. První smlouva mezi pronajímatelem a nájemcem vznikla v roce 1992. Pliskova firma stavby koupila v roce 2000. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí obvodu Brno-střed Denisy Kapitančikové byly stánky stavbou dočasnou do roku 2008 a od té doby byla tržnice provozovaná nelegálně.

Zdroj: ČTK
 

Štítky policie, trestný čin, Pohořelec, městská část, Richard Novák, Brno, Brno-střed, Svatopluk Bartík, Pliska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstranění stánků z Pohořelce nebylo podle policie trestným činem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.