Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

V Brně od příštího roku zlevní teplo, ceny za odpad zůstanou stejné

 Brno a další okresní města v Jihomoravském kraji ponechávají pro příští rok ceny za svoz odpadu a za teplo na stejné úrovni, někde dokonce teplo zlevňuje. S výjimkou Vyškova roste jako každoročně cena vody, avšak pomaleji než v minulých letech. Cena MHD na jižní Moravě zůstává také stejná.

 

V Brně po několika letech zlevní teplo. Teplárny Brno od ledna příštího roku sníží plošně cenu o pět procent. Rodinný rozpočet průměrné domácnosti si díky tomu polepší zhruba o 900 korun ročně. Snížení ceny umožnila série opatření souvisejících se zvýšením efektivity při distribuci tepla, zejména přechod z parovodů na horkovody. Cenu tepla firma držela beze změny od roku 2012. Aktuálně stojí jeden gigajoule pro domácnost 635 korun, což je o 33 korun méně. Cena vody roste o necelé procento na 75,74 koruny. Svoz odpadu bude i příští rok stát 670 korun.

Ostatní města na jižní Moravě nezdražují vůbec nebo jen mírně

Pro obyvatele Hodonína je cena odpadů od roku 2013 stejná, tedy 600 Kč. Mírně podraží vodné a stočné, zhruba o dvě koruny na metr krychlový. V příštím roce bude stát 71,90 koruny včetně DPH. "K ceně tepla nyní nelze říci, zda cena poroste, jelikož nejsou známy všechny náklady s cenou spojené. U MHD nepředpokládáme, že by cena rostla, nyní je jednotná cena jízdenky deset korun," uvedla mluvčí hodonínské radnice Hana Rakusová.

V Břeclavi zůstává cena za svoz a likvidaci odpadů na úrovni 600 korun za osobu, děti a senioři zaplatí o 200 korun méně. Předběžná průměrná cena tepla dodávaného městskou společností Teplo Břeclav je pro rok 2017 stanovena ve výši 644,66 Kč s DPH za gigajoule. V Břeclavi v příštím roce zdraží vodné a stočné, zhruba o dvě koruny na 92 Kč za litr.

Ve Znojmě lidé zaplatí za teplo 610 korun, což je o osm korun méně než letos. Poplatek za odpad zůstává na 400 korunách a cena vody letos poroste o 1,20 koruny na 88,58.

Nejvýraznějšího snížení ceny tepla by se mohli dočkat lidé v Blansku, a to téměř o 200 korun na gigajoule. Záleží však na dohodě dodavatele tepla ZT Energy, města a firmy, která pronajímá technologie. Pokud se dohodnou, mohla by cena klesnout zhruba na 500 korun. Cena za svoz odpadu zůstane na 540 korunách a cena vody se letos zvyšuje o 0,6 procenta na 93,99 koruny. "Zvyšovali jsme jen o nejnutnější částku," řekla mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Šebková. Společnost dodává vodu i na Znojemsko.

Stejně jako před rokem i letos snižuje cenu tepla vyškovská společnost Vyteza, a to o pět procent na 598 korun. Vyškov jako jediné město bude mít stejnou cenu vody jako letos, 85,33 koruny. Stejně tak se nemění poplatek
za odpad a zůstává na 580 korunách.

ČTK

Štítky teplo, odpad, Brno, Jihomoravský kraj, Vyškov, Teplárny Brno, Břeclav, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně od příštího roku zlevní teplo, ceny za odpad zůstanou stejné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.