Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Moravák čeká zásadní rekonstrukce! Vznikne kavárna, vodotrysky, prostor pro kulturní akce a v zimě kluziště

Vítězem architektonické soutěže na budoucí uspořádání parkové části Moravského náměstí v Brně se stala kancelář Consequence forma. Porota složená z politiků a nezávislých odborníků ji vybrala z 20 došlých návrhů. Rekonstrukce by měla stát zhruba 25 milionů korun.

 

Náměstí má mít v budoucnu dvě hlavní funkce - relaxační a také kulturní díky nově udělané centrální části, kde bude velká plocha pro různé akce. Městská část Brno-střed by chtěla, aby se rekonstrukce náměstí uskutečnila v roce 2018, řekl dnes na tiskové konferenci radní městské části Petr Bořecký (ANO).

Architekti navrhli nově uspořádání cest. Vstupy budou ze stejných stran jako dosud, přibuda však odpočinková okružní cesta kopírující starší výsadbu stromů. "Většinu vzrostlých stromů zachováme. Odstraníme menší stromky a keře, které nemají velkou hodnotu, a naopak ještě další stromy dosadíme," řekl Janica Šipulová z architektonické kanceláře. Zachovány budou ty nejcennější stromy tak, jak je určil dendrologický průzkum.

Uprostřed náměstí vznikne poměrně velká plocha, na které bude možné konat různá promítání, výstavy či divadelní představení a koncerty. "Oválná plocha v centrální části parku by měla sloužit všem možným aktivitám ve všech ročních obdobích. V létě zde mohou děti dovádět mezi vodotrysky, lze tu pořádat výstavy nebo divadelní představení, v noci zde mohou být filmové projekce, koncerty, sportovní přenosy. V zimě počítáme s tradičními adventními trhy, kluzištěm, zkrátka cokoliv bude potřeba,“ přiblížil všestranné využití autor návrhu Martin Sládek.

Těsně k centrální ploše bude přimknuta zadní terasa s kavárnou a restaurací, která nabídne jedinečný výhled na celý park, Kostel Sv. Tomáše a další brněnské kostelní věže. V těchto místech vznikne i dětské hřiště s průlezkami,“ doplnila autorka návrhu Šipulová.

Orientační cena za rekonstrukci je okolo 25 milionů korun, přesnou částku určí až projektová dokumentace, která by měla vzniknout příští rok. "V lednu si budou moct lidé prohlédnout všechny došlé návrhy v Místodržitelském paláci," doplnil Bořecký.

V zadání soutěže byla i podmínka, aby se nějak pracovalo s připomínkou Německého domu, který zde stával do konce druhé světové války. Architekti se s tím vypořádali symbolicky tak, že po domu zbylo prázdné místo, což je budoucí centrální část. "Ale asi by zde nějaká konkrétní připomínka minulosti být měla," míní Šipulová.

Velkoryse řešené Moravské náměstí vzniklo v 19. století po zbourání městského opevnění. Rekonstrukce se týká jen jeho části. Německý dům byl postaven v roce 1891 jako pohledové zakončení tehdy nově proražené ulice Rašínova. Současný název nese od roku 1990.

Zdroj: ČTKConsequence forma architecture, MěÚ Brno-střed

Štítky rekonstrukce, kavárna, kulturní akce, Brno, Moravské náměstí, zima, vodotrysk, strom, Německý dům (Ostrava), druhá světová válka, Martin Sládek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravák čeká zásadní rekonstrukce! Vznikne kavárna, vodotrysky, prostor pro kulturní akce a v zimě kluziště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.