Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ceny bytů v Brně stále rostou, až na dvojnásobek průměru

Ceny bytů v Jihomoravském kraji v Brně stále rostou. V listopadu podle statistik serveru Realitymorava.cz vzrostla cena bytu kategorie 2 plus 1 na průměrných 2,847 milionu korun, což znamená dvojnásobek oproti celorepublikovému průměru.

 

Jedna z nejprodávanějších bytových kategorií 2 plus 1 na přelomu loňského a letošního roku stagnovala kolem hranice 2,7 milionu korun. Po roce stojí stejná kategorie v Brně zhruba o 150 tisíc korun více.

Dvoupokojové byty jsou stále nejžádanější. Velké množství vysokoškolských studentů vytváří vysokou poptávku po takzvaném startovacím bydlení a právě dvoupokojové menší byty jsou pro mladé lidi, kteří spolu začínají žít, ideální.

"U dvoupokojových bytů se tak nejčastěji protínají dvě základní skupiny kupujících - investoři, kteří do nového bytu ukládají volné peníze, a zájemci o vlastní nové bydlení. Špatná situace s dvacet let starým územním plánem způsobila, že je dnes v Brně nedostatek nových bytů v nabídce a nejvíce je to cítit právě u těchto menších bytů," uvedl analytik společnosti Trikaya František Šudřich.

Podle něj je nyní v nabídce brněnských developerů pouze na 120 volných bytů 2+kk. "To by se mohlo zdát jako dostatečné množství. Ale například jenom v městské části Brno-Slatina jich je z tohoto množství více než padesát. V
jiných lokalitách je výběr daleko menší,"
uvedl Šudřich.

Za poslední dva roky brněnské dvoupokojové byty v novostavbách zdražily celkem o 14,8 procenta ze 48 tisíc Kč za m2 na současných 55 tisíc Kč za m2. Podle Šudřicha lze očekávat, že ceny o něco klesnou, protože je nyní drží nad běžnou hladinou velmi nízký poměr nabídky oproti poptávce.

Hlad po bytech v Brně potvrzuje i naplněnost některých developerských projektů. Svého kupce má například všech 80 bytů brněnského projektu Ponavia rezidence v Králově Poli. Zájem o byty byl nečekaně vysoký, všechny byly prodány už měsíc před kolaudací. První majitelé se budou stěhovat do bytového domu, který vznikl v místech chátrajícího brownfieldu, už po Novém roce.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Jihomoravský kraj, PONAVIA REZIDENCE a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny bytů v Brně stále rostou, až na dvojnásobek průměru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.