Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnská divadla na advent připravují vánoční představení

Na advent se připravují nejen obchodníci, ale i divadelníci. Většina brněnských souborů vždy v listopadu a prosinci oprašuje svá tradiční sváteční představení. Národní divadlo Brno a Divadlo Polárka letos přicházejí s novými inscenacemi. Zájem diváků o adventní tituly bývá značný, lidé by proto neměli s nákupem vstupenek otálet.

Novinkou činohry Národního divadla je inscenace Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka. Poetický příběh chlapce, který se ztratí ve městě na Štědrý den, napsal Ludvík Aškenazy, režíroval Martin Františák. Chlapec se potkává s posledním pražským lampářem, holčičkou, co jde pro pivo, dokonce i s mluvící kobylkou. Premiéra byla 4. listopadu, na 27. listopad je kromě jedné z repríz naplánováno také rozsvícení vánočního stromu před Mahenovým divadlem.

Baletní soubor přispěje k předvánoční atmosféře Čajkovského Louskáčkem. Některé reprízy Louskáčka, ale i dalších představení, navštíví počátkem prosince Mikuláš. Které to budou, zjistí zájemci na webu divadla.

Husa na provázku už zahájila předprodej lístků na svou předvánoční klasiku - Betlém v básnickém převyprávění Jana Antonína Pitínského. "Každej, kdo můžeš, zpívej, kdo nemůžeš, aspoň se dívej," stojí ve scénáři, který má soubor dobře zažitý - na repertoáru je s přestávkami deset let. Letos zahraje Betlém poprvé 9. prosince, naposledy 22. prosince.

Prosincovým šlágrem Městského divadla Brno je muzikál Mary Poppins. "Stačí jen chtít a rázem vše je možné," říká v inscenaci kouzelná chůva, která se zjeví na přání malých dětí. Inscenace vyniká trikovými scénami i náročnou choreografií.

HaDivadlo před Vánoci nasadí Psaní Ježíškovi. V inscenaci se už 15 sezon potkávají současní a bývalí členové HaDivadla se svými přáteli - amatéry. Původní hru pro loutky z poloviny 19. století Františka hraběte Pocciho upravil a zrežíroval Ján Sedal. Hlavní roli má Pavel Liška.

V Divadle Radost si zájemci vyberou mezi inscenacemi Jak Pejsek a Kočička chystali dort a Husovické Betlém. Polárka pro letošní advent chystá příběh kluka, který na Štědrý den zůstane sám a musí bojovat se zlým Herodem i vlastním strachem. Hra Polárka nad Betlémem má premiéru 10. prosince v divadle a 17. prosince na Moravském náměstí.

Zdroj: ČTK, NdB, ČT, Divadlo Polárka, Husa na provázku, Divadlo Radost
 

Štítky představení, divadlo, advent, Divadlo Polárka, Národní divadlo Brno, Štědrý den, Ludvík Aškenazy, Martin Františák, Divadlo Husa na provázku, Národní divadlo v Praze, vstupenka, Loutkové divadlo Radost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská divadla na advent připravují vánoční představení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.