Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihomoravský kraj udělil 26 lidem cenu za zásluhy

Cenu Jihomoravského kraje dostalo včera ve Slavkově u Brna 26 osobností za jejich zásluhy v různých oblastech. Obdržely ji za pomoc potřebným, práci s mládeží, za dílo nebo činnost i za přínos vědě, umění a sportu, sdělila v tiskové zprávě mluvčí Jihomoravského kraje Eliška Windová. Kraj cenu uděluje od roku 2004.

Kraj ocenil ředitelku vyškovské charity Ladislavu Hrdovou za pomoc zdravotně postiženým a potřebným. Za stejnou věc si cenu odnesli manželé Helena a Josef Múčkovi, kteří pracují více než 20 let se snoubenci, manželskými páry a rodinami. Ocenění získala i Marie Vítková, vedoucí katedry speciální pedagogiky na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity, která celý život pracuje pomoci lidem se zdravotním postižením.

Za práci s mládeží dostali cenu mistr odborného výcviku brněnského učiliště Josef Hypr, ale také Božetěch Kostelka, který se zasloužil o obnovu Orla a inicioval založení olympijského výboru, nebo in memoriam pedagog Jiří Lysák, František Němec za práci v atletickém oddílu a Emil Polák za práci pro orelskou jednotu.

Za činnost dostali cenu hudebníci Petr Fiala, Jan Slabák, vědec Jaroslav Koča, dobrovolný hasič František Nečas a lékař Jiří Vítovec. Za přínos v oblasti vědy získali ocenění matematik František Neuman, objevitel elektrochemie nukleových kyselin Emil Paleček, vědkyně Šárka Pospíšilová a etnoložka Vlasta Svobodová.

Za přínos umění dostali ocenění Jitka Jakubcová, Valér Kováč, Jan Šimíček, za přínos v oblasti foklóru in memoriam František Hřebačka, dále Čestmír Komárek, Jiří Mrenka a v oblasti sportu in memoriam Miloš Hrazdíra a také Ivo Koblasa.

Kraj uděluje cenu za zásluhy, hrdinské a výjimečné činy osobnostem, které se na území kraje narodily nebo v něm působí. Uděluje ji od roku 2004 po rozhodnutí krajského zastupitelstva.

Zdroj: ČTK, JMK
 

Štítky Jihomoravský kraj, Slavkov u Brna, Cena Jihomoravského kraje, Marie Vítková, Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity, olympijské hry, Božetěch Kostelka, Jiří Lysák, František Němec, Petr Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj udělil 26 lidem cenu za zásluhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.