Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Vývoj žloutenky v Jihomoravském kraji může zbrzdit chladné počasí

Zima může zbrzdit vývoj onemocnění žloutenkou v Jihomoravském kraji, kde v posledním týdnu přibylo 20 případů a od začátku roku jich hygienici evidují 376. V chladném počasí se z ulic vytrácejí stánky s jídlem a lidé nasazují rukavice, čímž snižují riziko přenosu.

 

Podle ředitelky protiepidemického oddělení krajské hygienické stanice Renaty Ciupek. by lidé měli být opatrnější a dbát nahygienu na vánočních trzích při konzumaci jídla a pití.

Teploty v Jihomoravském kraji klesly přes noc pod nulu. "Když se ochladí, přestanou venkovní akce typu pouličních konzumací. Lidé nosí i rukavice,takže se snižuje pravděpodobnost přenosu nemoci," uvedla Ciupek.

Podle ní nové případy stále přibývají, ale poměrně často se nemoc rozšíří v rodinách. Naopak rozšíření do škol nebo kolektivů se daří hygienikům zabránit. "Měli jsme už v září tři jednotlivé případy na školách, kde jsme zavedli karanténní opatření. To už nyní budeme ukončovat a můžeme říct, že se nemoc nikam nerozšířila," řekla ČTK Ciupek.

Podle ní však mohou být dalším rizikem trhy, které nabízejí jídlo a pití na ulicích. "Určitě je nechceme zakazovat, pouze doporučujeme lidem, aby byli opatrnější. Mohla by se totiž objevit další vlna nákaz, která by se projevila až okolo Vánoc a po nich," uvedla Ciupek. Podle ní nehrozí nebezpečí ani konzumací nápojů z vratných obalů, pokud se správně a podle pravidel umývají.

Nejvíce nakažených je v Brně a okolí. Nemoc nejvíc zasáhla věkovou skupinu mezi 25 až 44 lety, ale postihla i další věkové kategorie. Hygienici už provedli protiepidemická opatření u 2100 lidí, kteří byli v kontaktu s nemocnými. Virus se vylučuje stolicí a do těla se dostává ústy, především konzumací potravin nemytýma rukama. Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou po každé návštěvě toalety. Mezi příznaky patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, jídlo, nemoc, Krajská hygienická stanice, žloutenka, Vánoce, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vývoj žloutenky v Jihomoravském kraji může zbrzdit chladné počasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.