Počasí dnes24 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Návštěvnost památek v Jihomoravském kraji letos vzrostla, do Lednice zamířilo třikrát více turistů

Návštěvnost památek v Jihomoravském kraji v letošním roce vzrostla o deset i více procent. Kasteláni se shodují na tom, že lidé v nejisté době častěji trávili dovolenou v tuzemsku. Někde pomohly i nové expozice. Nejvíce si sezonu pochvalují ve Valticích, kam přijelo třikrát více lidí než loni.

 

Nejnavštěvovanější památkou v regionu je tradičně lednický zámek. Loni jej navštívilo za celý rok 405.000 lidí, letos to bude o deset až 15 procent více. "Už na konci září jsme byli na stejných číslech jako loni na konci sezony," uvedla kastelánka Ivana Holásková. Příští rok lidé uvidí opravené mozaikové podlahy salonků v prvním patře Minaretu, které budou dokončeny po novém roce. Poté se budou dělat fasády v přízemí. "Děláme i další drobné práce, jako je oprava topení ve skleníku, kanalizačních štol, restaurují se čínské tapety na zámku," uvedla Holásková. 

Na zámek ve Valticích přijelo letos zatím více než 180 tisícnávštěvníků, což je 3,4násobek loňského počtu. Podle kastelána Richarda Svobody zájem souvisí s otevřením repliky barokního divadla a jízdárny. Popularitě zámku pomohly i tří sezonní výstavy, přičemž jedna z nich se týkala korunovačních klenotů. Památkáři také nově zpřístupnili kapli a rozšířili otevírací dobu.

Více lidí než loni přijelo i do Rájce na Blanensku, kde bylo do poloviny října přes 28.000 lidí. Největším lákadlem zůstaly kamélie, které si přijelo prohlédnout kolem 10.000 lidí. Na zámku si letos připomenuli knížete Hugo Františka Salma, výstava věnovaná tomuto knížecímu rodu bude od prosince také v Brně.

Letošní sezonu považuje za úspěšnou i kastelán na Bítově Jan Binder. Za celý rok podle něj na hrad přijde až 70.000 návštěvníků, což je o 16 procent více než loni. "Zvýšení bylo částečně způsobeno situací ve světě, ale dle mého názoru také vzrostl více zájem o tuzemskou dovolenou. Tradičně přetrvává velká návštěvnost rodin s dětmi a také cyklistů. Ze zahraničních návštěvníků je hodně zastoupeno Rakousko, Slovensko," uvedl.

Prohlídková trasa na hradě byla letos doplněna o nové novogotické vybavení obou ložnic hrabat Daunových. Dále se podařilo restaurovat další část sbírky zvířecích vycpanin, letos šlo o větší kusy jako medvědy, tygra, leoparda, lvici, velké dravé ptáky, výry, orly. Opravený je i novogotický šestiboký stůl, který bude prezentovaný v sala terreně příští sezonu.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Jihomoravský kraj, purkrabí, Lednice, Valtice, zámek, Richard Svoboda, Zámek Lednice, Minaret, Rakousko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost památek v Jihomoravském kraji letos vzrostla, do Lednice zamířilo třikrát více turistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.