Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Počet nových případů žloutenky na jižní Moravě klesá

V Jihomoravském kraji druhý týden po sobě klesl počet nových případů žloutenky. Za poslední týden jich zjistili hygienici devět, což je nejméně za poslední týdny. Od začátku roku evidují hygienici 279 nakažených, sdělila ČTK ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. O prázdninách začali hygienici zaznamenávat zvýšený počet nemocných, týdně přibývalo i přes 20 případů. Podle Ciupek je ale ještě předčasné, mluvit o ústupu nemoci.

Minulý týden poprvé počet nakažených klesl na 12 a za poslední týden na devět. "Určitý pokles registrujeme a trend se obrací, ale zatím se předčasně neradujeme. Inkubační doba je 50 dnů a lidé se ještě vrací z dovolených, takže se může ledasco stát," řekla Ciupek.

Podle ní zatím nezaznamenaly školy žádné větší problémy, u dětí se nákaza nově objevila pouze v jednotkách případů, nikde se však nesešlo více nemocných dětí na jednom místě. Proto nemuseli hygienici vydávat opatření pro celé školy, ale pouze pro některé třídy.

Nejvíce nakažených lidí zůstává v Brně, nejvíce postiženou skupinou jsou lidé ve věku 20 až 44 let. Zasažené jsou ale všechny věkové kategorie. Dosud hygienici provedli protiepidemická opatření včetně ochranného
očkování zabraňujícímu rozvoji nemoci u více než 1500 osob, které byly v přímém kontaktu s nemocnými.

Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová už dříve řekla, že mají hygienici celou situaci pod kontrolou. Podle ní byly v minulosti problémy mnohem větší, když například v roce 1979 bylo v celé zemi 32.000 nemocných. Letos jich bylo přes 500.

Virus se vylučuje stolicí a dostává se do těla ústy, především konzumací potravin nemytýma rukama. Hygienici proto nabádají veřejnost k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každém použití toalety a před každým jídlem. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a zežloutnutí očního bělma a kůže.

Brno, kde je nejvíce nemocných, zareagovalo na situaci tak, že nechalo naočkovat sociální pracovníky magistrátu a část strážníků. Chystá očkování i pro sociální pracovníky nestátního sektoru a pro lidi bez domova. Zaměstnance naočkuje i jihomoravská záchranka.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, nemoc, Krajská hygienická stanice, Brno, Eva Gottvaldová, Česko, žloutenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nových případů žloutenky na jižní Moravě klesá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.