Ačkoliv se v sobotu nad brněnským centrem vznášel díky avizovanému Zombie walku příslib mrtvolně děsivého dne, nábřeží řeky Svitavy ožilo v oblacích páry, za zvuků hudby a supění lokomotiv. Jedenáctou dopolední totiž započal první ročník víkendového festivalu s názvem Svitava pod parou, který své návštěvníky lákal jak na projížďky po opuštěných kolejnicích, tak na nespočet koncertů, divadelních představení, workshopů a stánků s rozličnými druhy občerstvení.
Mimo „Posvitavského expresu“, který brázdil nedlouhou trať podél vodního toku až do Černovic, tam i zpátky po celý den, byly na vedlejších kolejích k vidění i jiné exponáty parních strojů ze sbírky restaurátora pana Jiřího Kotase. Mnohé z vozů však kromě výstavních účelů posloužily zcela praktickému záměru. V jednom vzniklo improvizované pódium s živými kapelami, z dalšího se stala příjemně nostalgická kavárna dýchající atmosférou minulého století.
Na ty, které by vlaky a vagónky omrzely, čekala překážková dráha s RC auty, stánek Longshopu (místního longboardového obchodu), kde kluci z Federace moravského longboardingu ochotně půjčovali prkna s ochrannými doplňky a instruktory na projížďky i naučení základů. Velké šapitó na vedlejší louce poskytovalo nejen spolehlivý úkryt před slunečními paprsky, ale zajišťovalo také celodenní tvořivé programy pro děti a maminky. Kdo chtěl na své okolí pohlížet (alespoň na chvíli) architektonickým okem, mohl se zúčastnit interaktivní přednášky pro mladší i starší návštěvníky.
Pro příznivce kultury a umění byly v okolí areálu strategicky rozmístěné unikátní fotografie z dílny STEFF photo a velkoformátové kaligrafické kousky od Svena Krause a ve vagonní kavárně probíhalo autorské čtení Dagmar Šimkové z knihy z prostředí komunistických věznic.
Ke zkrocení hladu či chuti mohl návštěvník zavítat do některého z voňavých stánků s občerstvením a nápoji. K dostání byla jak ryze česká jídla, včetně jejich veganských variant, tak i exotické svačinky z Blízkého východu. Žízniví tatínci našli své oázy u píp Líšeňského pivovaru, kočovného pivovaru Albert, nebo u speciálu od značky Dragonfly.
Náruživější nátury ocenily pult baru Naproti, který si připravil jedinečnou ochutnávku pravých absinthů z pelyňku, fenyklu a anýzu. „Žádné bramborové náhražky ze supermarketů,“ ujistí vás u pultu s pravým absinthem, každého zákazníka navíc barmani obohatili záživnou přednáškou o historii destilátu a způsobu správné konzumace.
Zkrátka, k vidění a slyšení toho bylo mnoho. Kdo ale akci nestihl, ať nelituje. Program trvá až do dnešní desáté večerní! A všichni zúčastnění se již určitě těší na další, snad ještě lepší, ročník.
Kristýna Svobodová
Neděle, 25. září 2016, 18:50
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.