Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Exponáty starých parních strojů, rozmanitost jídla a piva, koncerty, workshopy. Řeka Svitava pod parou ožila

Ačkoliv se v sobotu nad brněnským centrem vznášel díky avizovanému Zombie walku příslib mrtvolně děsivého dne, nábřeží řeky Svitavy ožilo v oblacích páry, za zvuků hudby a supění lokomotiv. Jedenáctou dopolední totiž započal první ročník víkendového festivalu s názvem Svitava pod parou, který své návštěvníky lákal jak na projížďky po opuštěných kolejnicích, tak na nespočet koncertů, divadelních představení, workshopů a stánků s rozličnými druhy občerstvení.

Mimo „Posvitavského expresu“, který brázdil nedlouhou trať podél vodního toku až do Černovic, tam i zpátky po celý den, byly na vedlejších kolejích k vidění i jiné exponáty parních strojů ze sbírky restaurátora pana Jiřího Kotase. Mnohé z vozů však kromě výstavních účelů posloužily zcela praktickému záměru. V jednom vzniklo improvizované pódium s živými kapelami, z dalšího se stala příjemně nostalgická kavárna dýchající atmosférou minulého století.

Na ty, které by vlaky a vagónky omrzely, čekala překážková dráha s RC auty, stánek Longshopu  (místního longboardového obchodu), kde kluci z Federace moravského longboardingu ochotně půjčovali prkna s ochrannými doplňky a instruktory na projížďky i naučení základů. Velké šapitó na vedlejší louce poskytovalo nejen spolehlivý úkryt před slunečními paprsky, ale zajišťovalo také celodenní tvořivé programy pro děti a maminky. Kdo chtěl na své okolí pohlížet (alespoň na chvíli) architektonickým okem, mohl se zúčastnit interaktivní přednášky pro mladší i starší návštěvníky.

Pro příznivce kultury a umění byly v okolí areálu strategicky rozmístěné unikátní fotografie z dílny STEFF photo a velkoformátové kaligrafické kousky od Svena Krause a ve vagonní kavárně probíhalo autorské čtení Dagmar Šimkové z knihy z prostředí komunistických věznic.

Ke zkrocení hladu či chuti mohl návštěvník zavítat do některého z voňavých stánků s občerstvením a nápoji. K dostání byla jak ryze česká jídla, včetně jejich veganských variant, tak i exotické svačinky z Blízkého východu. Žízniví tatínci našli své oázy u píp Líšeňského pivovaru, kočovného pivovaru Albert, nebo u speciálu od značky Dragonfly.

Náruživější nátury ocenily pult baru Naproti, který si připravil jedinečnou ochutnávku pravých absinthů z pelyňku, fenyklu a anýzu. „Žádné bramborové náhražky ze supermarketů,“ ujistí vás u pultu s pravým absinthem, každého zákazníka navíc barmani obohatili záživnou přednáškou o historii destilátu a způsobu správné konzumace.

Zkrátka, k vidění a slyšení toho bylo mnoho. Kdo ale akci nestihl, ať nelituje. Program trvá až do dnešní desáté večerní! A všichni zúčastnění se již určitě těší na další, snad ještě lepší, ročník.

Kristýna Svobodová

Štítky pára, Svitava, koncert, jídlo, parní stroj, exponát, Jiří Kotas, pivo, Dagmar Šimková, Kristýna Svobodová, Černovice, Albert Česká republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Exponáty starých parních strojů, rozmanitost jídla a piva, koncerty, workshopy. Řeka Svitava pod parou ožila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.