Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jihomoravském kraji klesl počet sebevražd, tvoří procento úmrtí

Na jižní Moravě klesl v loňském roce počet dokonaných sebevražd o 32. Podle Karla Adama z brněnské pobočky Českého statistického úřadu zvolilo a dokonalo dobrovolný odchod ze světa 132 lidí.

O rok dříve bylo 164 takových případů sebevražd, a v roce 2013 dokonce 183. Sebevraždy tvoří jedno procento z celkového počtu 12.106 lidí, kteří v minulém roce zemřeli. Nejvíce se jich stalo v Brně. Mezi sebevrahy převládají muži. Nejčetnější způsob je oběšení. Nejčastěji si sáhli na život senioři.

Mezi sebevrahy bylo 110 mužů a 22 žen. "Nejvíce sebevrahů bylo v Brně, a to 50. Nejméně na Vyškovsku, a to tři. V relativním vyjádření, které zohledňuje počet obyvatel v daném území, byla nejvyšší sebevražednost na Hodonínsku, kde na 100.000 obyvatel připadlo 14 sebevrahů," informoval Adam.

Nejčastějším způsobem bylo oběšení, které si vybralo 64 lidí. Následovalo použití střelné zbraně v 17 případech, otravu a skok z výše použilo 16 lidí. Nejpočetnější skupina sebevrahů, a to téměř čtvrtina, byla starší 66 let. Pětina sebevrahů byla ve věku mezi 26 až 35 lety a další pětina byla vě věku od 56 do 65 let. Téměř desetina sebevrahů byla ve věku od 18 do 25 let.

V mezikrajském srovnání byl počet sebevražd na jižní Moravě v loňském roce čtvrtý nejvyšší, avšak Jihomoravský kraj patří mezi nejlidnatější kraje. V přepočtu sebevražd na 100.000 obyvatel má s počtem 11,2 sebevraždy spolu s Krajem Vysočina nejnižší hodnotu mezi všemi kraji. Obdobně je na tom Jihomoravský kraj i ve srovnání počtu sebevražd za posledních deset let. Celkově se jich na jižní Moravě stalo 1479, což je čtvrtá nejvyšší hodnota. 

V přepočtu na 100.000 obyvatel je to však s hodnotou 12,8 druhé nejnižší číslo po Kraji Vysočina. Nejvyšší sebevražednost po přepočtení na obyvatele vycházela loni i za poslední desetiletí v Karlovarském kraji, kde je okolo 17 sebevrahů na 100.000 obyvatel.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, sebevražda, Karel Adam, Český statistický úřad, Brno, Kraj Vysočina, okres Vyškov, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihomoravském kraji klesl počet sebevražd, tvoří procento úmrtí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.