Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Charita vyhlásila sbírku na vyhořelý domov pro seniory v Brně

Diecézní charita Brno vyhlásila sbírku na rekonstrukci vyhořelého domova pro seniory v Brně. Řekla to mluvčí charity Diana Tuyet-Lan Kosinová. Podle ní hořel jeden byt, ale poškozena byla polovina budovy, což vyžaduje rozsáhlou rekonstrukci.

Domov hořel minulou středu. Hasiči evakuovali 25 lidí, někteří se zranili. Část obyvatel už se mohla vrátit zpět do bytů, jiní mají náhradní bydlení.

Lidé mohou na podporu Domova a chráněného bydlení sv. Anežky pro seniory posílat finanční podporu na konto 27-7489820267/0100 s variabilním symbolem 112. Hasiči stanovili škodu na milion korun. "Je to škoda způsobená bezprostředně požárem. My počítáme se škodou nejméně dvojnásobnou kvůli zničení spotřebičů, nábytku a také budeme opravovat elektroinstalaci," uvedla Kosinová. Přestože vyhořel jeden byt, kouř a plameny poničily i další části a zařízení poškodila také voda, kterou hasiči požár likvidovali. Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Mikošky byla pravděpodobnou příčinou požáru technická závada na elektroinstalaci.

Podle Kosinové bude charita jednat o částečné náhradě škody s pojišťovnou. "Na vše ale nedosáhneme, takže zbytek budeme muset řešit z vlastních peněz. Proto žádáme zájemce o příspěvek do sbírky," dodala Kosinová.

Požár zachvátil budovu domova minulou středu. Hasiči evakuovali 25 lidí, z nichž zhruba polovina skončila po nadýchání kouře v péči záchranářů. Někteří se mohli po uhašení vrátit do nepoškozených bytů, ostatní našli dočasné zázemí v léčebně dlouhodobě nemocných svatoanenské nemocnice nebo v rajhradském hospici. "Nyní je 19 lidí zpátky, další čtyři se vrátí z hospice a žena, jejíž byt vyhořel, spolu s ženou, jež bydlela nad ní, byly u příbuzných. Náhradní ubytování do vyřešení celé situace jim dvěma poskytne městská část Brno-střed," dodala Kosinová.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Diana Tuyet-Lan Kosinová, charita, domov, požár, Jaroslav Mikoška, Léčebna dlouhodobě nemocných

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charita vyhlásila sbírku na vyhořelý domov pro seniory v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.