Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně přibyly další Kameny zmizelých upomínající na oběti druhé světové války

Dnes byly na Mášově ulici položeny tři Kameny zmizelých na památku Brňanů zavražděných za druhé světové války.

Za účasti radního Michala Doležela byl před domem s č.p. 21 položen kámen upomínající na Ing. Františka Wenzla, významnou postavu prvorepublikové agrární politiky a družstevnictví, který byl popraven během druhého stanného práva. 

Před domem s č. p. 23 se pak ode dneška nalézají dva Kameny zmizelých věnované vídeňskému bankéři Karlu Sinkovi a jeho ženě Hildě, kteří uprchli v polovině 30. let do Brna. Zde nechali na nově vznikající ulici Jana Máši postavit dům od Maxe Tintnera, kde následně bydleli. V roce 1942 byli deportováni do Terezína a poté do polského ghetta v Izbici, kde byli v témže roce zavražděni.

Během dneška pak budou položeny další 4 Kameny zmizelých, které věnuje Sokol Brno I důstojníkům Československé armády, kteří se účastnili sokolského protinacistického odboje a za svoje aktivity během války zahynuli. "Nejvýraznější osobností, kterou tímto způsobem letos připomeneme je generál Vojtěch Luža, který patří mezi nejvýznamnější představitele protinacistického odboje u nás," vysvětlil radní Doležel.  

Kámen se bude Vojtěchu Lužovi pokládat před jeho domem na Wurmově ulici 4, odkud za války prchal před gestapem. Vojtěch Luža se poté ukrýval na území protektorátu v sokolských rodinách a později zakládal odbojovou skupinu Rada tří, napojenou na exilovou vládu v Londýně. Lužovi se podařilo ukrývat až do roku 1944, kdy byl zastřelen českými protektorátními četníky.

K dalším osobám, kterým Sokol Brno I věnuje letos Kámen zmizelého patří Jan Chalupa, nejmladší pilot 310. stíhací perutě RAF, Čestmír Jelínek, důstojník, který byl nejprve vězněn v Brně na Špilberku, kde byl podroben brutálním výslechům a poté byl zastřelen v Berlíně, nebo Pravoslav Navrátil, člen odbojové organizace Obrana národa. "Tímto způsobem chceme i v dalších letech uctít a připomenout všech 46 členů Sokola Brno I, kteří zahynuli během války. Tato forma, kdy je konkrétní osobnost připomenuta ve veřejném prostranství, se vztahem k domu, u níž se Kámen nachází, se nám zdá být velmi účinná. Ožívají tak mnohdy zapomenuté příběhy," dodává Doležel.

Štítky Brno, druhá světová válka, dům, Michal Doležel, Vojtěch Luža, válka, František Wenzl, Československá armáda, Čestmír Jelínek, Royal Air Force

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně přibyly další Kameny zmizelých upomínající na oběti druhé světové války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.