Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Víkend ve znamení bouřek. Hodějice zasáhla blesková povodeň

Výstrahy meteorologů před silnými bouřkami se naplnily. V pátek i v sobotu se přes jižní Moravu přehnaly silné bouřky. V sobotu hasiči od deváté hodiny večerní do nedělního rána vyjeli k více než 35 událostem. O den dříve zase zasahovali v Hodějicích, kde přívalové srážky způsobily vytopení několika desítek domů a zanesení ulic bahnem.

Ani ne hodinový déšť, ale více než 70 mm srážek. Hodějice u Slavkova u Brna zasáhla v pátek večer blesková povodeň. Z polí se do obce hnala voda a bahno. Na místo se v sobotu vydal i šéf integrovaného záchranného systému, hejtman Michal Hašek.

"V obci ještě v sobotu odpoledne zasahovalo devět jednotek hasičů, tři profesionální a šest dobrovolných. Na místě je také krajský a uzemní důstojník hasičů a povolána byla speciální technika," řekl hejtman Hašek, který se sešel s tamním starostou, prošli nejvíce zasažené části obce, prohlédli si místo, odkud se do obce hnala voda z polí a hejtman mluvil s lidmi, jež povodeň postihla.

Na Hodonínsku z důvodu dřevin popadaných na železniční trať vykolejil v 21.45 hod. poblíž obcí Mouchnice a Jestřabice osobní vlak. Hasiči z nepojízdné soupravy evakuovali 27 osob a všem cestujícím následně pomohli i s doprovodem na náhradní dopravu.

I v sobotu se přes jižní Moravu přehnaly silné bouřky

Na rozdíl od předešlé noci způsobily pro tentokrát škody na Blanensku.  Nebyly však tak lokální jako ty páteční a postihly území takřka celého okresu. Hasiči od deváté hodiny večerní do nedělního rána vyjeli k více než 35 událostem, ve většině případů se opět jednalo o čerpání vody ze zatopených sklepů a uklízení nánosů bahna po přívalových srážkách. 

V několika případech pak zasahovali u popadaných stromů. Nejvážněji vypadala situace v Bořitově, kde přitékající voda zaplavila na pěti ulicích šest domů. Dá se předpokládat, že v některých případech budou hasiči pomáhat s úklidem následků těchto intenzivních bouřek i během dnešního dne.

Štítky bouřka, povodeň, Hodějice, Jihomoravský kraj, Michal Hašek, Slavkov u Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkend ve znamení bouřek. Hodějice zasáhla blesková povodeň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.