Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mrazy poškodily až 40 procent vinic. Škoda dosáhne minimálně miliardy korun

Rozsah škod na letošní úrodě hroznů po nečekaných mrazech v minulém týdnu a možná opatření byly hlavním tématem jednání hejtmana Michala Haška a prezidenta Svazu vinařů Tibora Nyitraye v úterý 3. května 2016.

Škody na některých místech činí až 80 procent zničených vinic a vinohradů, finanční odhad dopadů na prodej vína v letošním roce představuje minimálně jednu miliardu korun, spíše více. Budeme apelovat na vládu, aby vyjednala v rámci Evropské komise podmínky, které zlepší možnost pojištění proti takovýmto škodám. "Naší snahou bude, aby vláda projednala možnost vzniku fondu nepojistitelných rizik, který by se vztahoval na zemědělství obecně. Obrátíme se na premiéra a Vládu České republiky se žádostí o zvýšení garantované výše pojištění z 25 % na 50 % a umožnění pojištění i tzv. velkých podniků," uvedl hejtman Michal Hašek.

Z pozice Jihomoravského kraje půjde o okamžitý nákup a zahájení testování systémů ochrany proti jarním mrazům, které jsou obvyklé ať už v Rakousku, nebo jiných zemích. "Vyzkoušíme vše na vinicích naší vinařské školy ve Valticích a následně doporučíme jihomoravským vinařům a vinohradníkům ten nejvhodnější možný postup. Jihomoravský kraj prostřednictvím vinařské školy začne testovat nové, více mrazu odolné odrůdy révy vinné, aby se do budoucna mohly vysazovat zde v podmínkách jižní Moravy,“ dodal Hašek s tím, že se ještě dnes obrátí na premiéra Bohuslava Sobotku.

Podle prvotních informací jsou škody v některých lokalitách extrémní. „Nejvíc byla postižena oblast Bzenecka, kde je poškozeno nevratně 40 procent ploch vinohradů, a Znojemska, kde je rozsah poškození mezi 40 až 80 % ploch vinohradů, v případě mladých výsadeb až 100 %. V tradičních oblastech, jako je Kobylí, Čejkovice, Velké Pavlovice, Mutěnice, Hodonín či Velké Bílovice, představuje poškození 40 až 60 %, u mladých výsadeb až 80 %,“ řekl prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Za  posledních pět let  došlo již třikrát k rozsáhlým škodám, které způsobily jarní mrazy. V roce 2012 šlo o 40 %, o rok později o 35 % a letos činí odhad škod až 40 %  z celkové úrody.

Štítky vinice, mráz, Michal Hašek, Svaz vinařů České republiky, pojištění, Jihomoravský kraj, Evropská komise, Vláda ČR, Bohuslav Sobotka, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrazy poškodily až 40 procent vinic. Škoda dosáhne minimálně miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.