Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zájemci o prodej na Zelném trhu mají možnost obsadit volná místa

Rada městské části Brno-střed schválila na svém jednání výzvu k obsazení volných prodejních míst na tržišti na Zelném trhu. Hlásit se mohou i neziskové organizace.

Jedná se zejména o prodejní místa, která jsou volná pouze některé dny v týdnu. Zájemci se o ně můžou přihlásit i jednorázově a prodej svých produktů či výrobků na Zelném trhu vyzkoušet. Všichni zájemci mohou nabízet k prodeji vlastní zemědělskou produkci, ovoce a zeleninu, sazenice a květiny, farmářské produkty (uzeniny, zákusky, pečivo a mléčné výrobky), řemeslné výrobky, nealkoholické nápoje (mošty, domácí limonády, kávy) i nápoje alkoholické (burčák, víno, pivní speciály apod.), regionální gastronomii, ale i přebytky z úrody na vlastní zahrádce,“ uvedla místostarosta Jasna Flamiková.

Výzva má platnost po celou dobu provozu tržiště na Zelném trhu, tedy do 12. listopadu, a zároveň zájemcům o prodej definuje pravidla, za kterých je možné místa získat. Podmínky a povinnosti pro prodejce zájemce najdou na www.trhynazelnaku.cz. jsou shodné s těmi, které byly zveřejněny při jednorázovém výběrovém řízení na začátku letošního roku. V praxi to znamená:

  •  seznámit se s podmínkami
  •  zjistit u správců dostupnost volných míst na tržišti
  • vyplnit přihlášku (tu je možné přinést osobně, případně zaslat e-mailem)
  •  před zahájením prodeje a po předchozí domluvě na správě trhu dořešit formální náležitosti (platba,  uzavření smlouvy apod.)
  •  začít prodávat.

Nově se o prodej na Zelném trhu se mohou hlásit  také neziskové organizace. Těm vychází městská část vstříc a jejich prodej zvýhodňuje – jsou osvobozeny od poplatku za služby.

Kolik prodejci zaplatí za denní prodej na tržišti?

Platba se skládá ze dvou částí, které tvoří ze zákona daný místní poplatek a poplatek za související služby, který stanovuje organizátor.

Místní poplatek je odlišný podle sortimentu, který prodejce nabízí:

  1. prodej zahradních přebytků nebo zemědělské produkce: 30,- Kč  / 1m2 prodejní plochy / 1 den
  2. prodej potravin, ovoce, zeleniny, pokud se nejedná o vlastní zemědělskou produkci (tato sazba je platná i pro případ, kdy ovoce a zelenina z vlastní zemědělské produkce tvoří pouze doplněk ostatního sortimentu): 80,- Kč  / 1m2 prodejní plochy / 1 den
  3. prodej občerstvení: 60,- Kč  / 1m2 prodejní plochy / 1 den
  4. prodej alkoholických nápojů včetně piva a burčáku: 100,- Kč  / 1m2 prodejní plochy / 1 den

Poplatek za související služby je stanoven ve výši:

  • neziskové organizace jsou od poplatku osvobozeny
  • prodej zahradních přebytků nebo zemědělské produkce: 10,- Kč / 1m2 + DPH v zákonné výši
  • obchodník (prodejce sortimentu popsaného v bodech 2 – 4 výše uvedeného sazebníku místních poplatků): 20,- Kč / 1m2 + DPH v zákonné výši

Kompletní znění výzvy na obsazení volných prodejních míst na tržišti včetně přihlášky najdete na webových stránkách: www.trhynazelnaku.cz

Na Zelném trhu již například nabízí svoje produkty sociální podnik HLÍVENKA, s.r.o. (www.hlivenka.cz), který se věnuje vytváření chráněných pracovních míst pro osoby s postižením a podpoře osob s omezenými pracovními schopnostmi. Prodávat bude po celou sezónu každý pátek a sobotu a první dny prodeje ukázaly, že o hlívu a žampiony z jejich produkce je mezi zákazníky velký zájem.

Štítky Zelný trh (Brno), nezisková organizace, poplatek, zelenina, Jasna Flamiková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájemci o prodej na Zelném trhu mají možnost obsadit volná místa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.