Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na školách v Jihomoravském kraji učili místo učitelů studenti z celého světa

Mezikulturní porozumění a přiblížení cizích kultur z trochu jiné strany, než je ta, kterou nám představují média. To je hlavním účelem projektu EDISON, který pomalu končí po 5 týdnech na jihomoravských školách.

Dvacet studentů ze zemí jako je Austrálie, Brazílie, Čína, Indonésie nebo Pákistán vždy na celý týden nahradilo učitele v šestnácti školách. „Stážisté se na hodiny připravili perfektně, měli krásné prezentace, přivezli svoje národní pokrmy a na některých hodinách se dokonce cvičilo Tai-či nebo tancovalo. Pokaždé když jsem se šla do některé ze škol podívat, děti byly nadšené,“ popisuje manažerka projektu Andrea Troppová, který pro školy zařizuje organizace AIESEC Brno.

"Myslím si, že je to úžasný projekt, jasně vidím i tu zpětnou odezvu od žáků, protože když se jich zeptáte, co bylo nejúžasnější na tom školním roce, tak vzpomínají právě tento projekt. Přínos je velký jak v angličtině, tak v tom, že se něco dozví o ostatních zemích a také je to inspiruje dále v jejich životě," říká zástupkyně ředitele z Masarykovy základní školy v Brně Irena Šalamounová. Na jejich škole je EDION už po třetí.

Stážisté jsou po dobu projektu ubytování v rodinách žáků, na jejichž škole právě učí. Rodiny mají vždycky velký zájem o to ubytovat někoho z jiné části planety, děti se mnohdy dokonce hlásí týdny dopředu, aby nějakého stážistu na týden dostali. „Největší poprask je vždycky přes víkend, rodiny vymýšlejí, kam by stážistu vzali na výlet a v některých případech se to rovná skoro zájezdu s cestovní kanceláří,“ potěšeně říká Andrea Troppová.

Yntymak Azizovich z Kyrgystánu se sám naučil anglicky a vypracoval se z chudé venkovské rodiny až na jednoho z nejlepších studentů designu na tamější univerzitě. „Jsem neskutečně rád, za to, že jsem si vybral právě Českou republiku, jsou tu moc milí lidé, děti ve škole jsou úžasné a mě to osobně dává hrozně moc. Když dětem vyprávím svůj příběh, vidím, že je v jejich očích naděje a chuť něco změnit, to mi dělá asi největší radost,“ popisuje Yntymak.

Konec EDISONU na některých školách doprovází slzičky, hlavně v těch mladších ročnících, ale všichni ředitelé se shodují v tom, že stážisté vždycky vnesou do školy za ten týden takovou vlnu energie, že je to nabije minimálně na další půlrok, kdy se mohou do projektu zase znovu přihlásit.

Tisková zpráva

Štítky projekt, Jihomoravský kraj, Brno, Čína, Brazílie, Austrálie, Indonésie, Pákistán, rodina, Edison

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na školách v Jihomoravském kraji učili místo učitelů studenti z celého světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.